Αλληλομηνύσεις κρατουμένων με σκοπό την… απόδραση

Καμπανάκι στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας χτύπησε προ ολίγων ημερών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία διαπίστωσε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των άσκοπων μεταγωγών ιδιαίτερα επικίνδυνων κρατούμενων που κρατούνται σε φυλακές τις περιφέρειας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5/2017 εγκύκλιο που εξέδωσε, οι άσκοπες αυτές μεταγωγές οφείλονται μεταξύ των άλλων και σε υποβολή «κατασκευασμένων» μηνύσεων από κρατούμενο σε βάρος κρατούμενου ή σε βάρος τρίτου τυπικά άσχετου με τον κρατούμενο ατόμου εκτός φυλακών.

Ο λόγος; Να μετακινηθεί ο κρατούμενος από την φυλακή προς άλλο τόπο, προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας ή ως κατηγορούμενος, και κατά την διάρκεια της άσκοπης μετακίνησής του να καθίσταται ευκολότερη είτε η προσπάθεια απόδρασης είτε η τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Για τους λόγους αυτούς, η Εισαγγελία υπενθυμίζει στους ανά την επικράτεια εισαγγελείς την εγκύκλιο (8/2008) του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μιλτιάδη Ανδρειωτέλλη, με την οποία δίνονται οδηγίες σχετικά με τον δικονομικό τρόπο εξέτασης των εμπλεκόμενων στις δικογραφίες αυτές προσώπων, που θα πρέπει αναλογικά να ισχύσουν και στις περιπτώσεις προκαταρκτικής εξέτασης και προανάκρισης και να τηρηθούν και από τους ανακριτικούς υπαλλήλους.

Στην επίμαχη εγκύκλιο της κας Δημητρίου, υπογραμμίζεται επίσης ότι οι άσκοπες μεταγωγές κρατουμένων, πέραν της πιθανότητας της απόδρασης, επιφέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος για την πολιτεία, ενώ άσκοπα απασχολούνται και οι αστυνομικές δυνάμεις που συνοδεύουν τους κρατούμενους, για αυτό υπενθυμίζονται στους εισαγγελείς εναλλακτικοί δικονομικοί τρόποι εξέτασης των εμπλεκόμενων προσώπων, ώστε να εξετάζονται στον τόπο κράτησής τους και να μην μετακινούνται.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο Ανδρειωτέλλη αναφέρονται τα εξής:

1] Ο ανακριτής μπορεί να μεταβαίνει για να διενεργήσει ανάκριση, έξω από την έδρα του με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικείου, ή και σε άλλη δικαστική περιφέρεια, αν το εγκρίνει ο εισαγγελέας του Εφετείου. Στην τελευταία περίπτωση ειδοποιείται ο εισαγγελέας Εφετών της περιφέρειας όπου πρόκειται να γίνει η ανάκριση, ο οποίος και ασκεί από τον χρόνο της ειδοποίησης την εποπτεία που αναφέρει το άρθρο 35.

2] Ο ανακριτής μπορεί να αναθέσει σε άλλον ανακριτικό υπάλληλο τις πράξεις που πρόκειται να διενεργηθούν έξω από την έδρα του, μέσα όμως στην δική του δικαστική περιφέρεια – επίσης αναθέτει στον αρμόδιο ανακριτή ή ανακριτικό υπάλληλο εκείνες που πρόκειται να γίνουν έξω από την περιφέρειά του, ειδοποιώντας συγχρόνως τον οικείο εισαγγελέα.

3] Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ανακριτής μπορεί να αναθέσει την διενέργεια ορισμένων πράξεων σε άλλον ανακριτή ή σε οποιονδήποτε προανακριτικό υπάλληλο της έδρας του, ειδοποιώντας συγχρόνως τον οικείο εισαγγελέα Εφετών.

Το είχε επισημάνει και η Κουτζαμάνη

Το θέμα φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, καθώς, λίγους μόνο μήνες πριν, η προκάτοχος της κας Δημητρίου, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε εκδώσει ακριβώς ίδιου περιεχομένου εγκύκλιο, την υπ’ αριθμ. 1/2016, έπειτα από σχετικές αιτιάσεις εισαγγελέων Εφετών της περιφέρειας.

Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από την απόδραση κατά την μεταγωγή του Κ. Πάσσαρη και τους νεκρούς που άφησε πίσω της. «Απέδρασα, όχι γιατί ήμουν έξυπνος ή διαφορετικός από τους άλλους, απλώς το σύστημα δεν το περίμενε αυτό από εμένα», είχε δηλώσει. Τώρα όμως το σύστημα μοιάζει –ας το ελπίσουμε τουλάχιστον– να ’ναι προετοιμασμένο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα