Αλλού πάει και τα δίνει… (…τα ρούβλια)

 

Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η ηλεκτρονική όσο και η έντυπη έκδοση της «Α» ασχολήθηκε εκτενώς με τις επαφές Αθήνας – Μόσχας αναφορικά με το ενδεχόμενο κατασκευής στο ελληνικό έδαφος αγωγού φυσικό αερίου. Πολλά γράφτηκαν για τους σκοπέλους του εγχειρήματος, και ακόμη περισσότερα σχόλια –και ελπίδες– υπήρξαν για τη γενναιόδωρη προκαταβολή 3-5 δισεκατομμυρίων που φέρονταν έτοιμοι να δώσουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα.

Το σενάριο της προκαταβολής δεν βγήκε αληθινό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του δεν απέκλεισε να ευοδωθεί το deal σε 6 μήνες, αλλά για την ώρα άλλος έχει λαμβάνειν τα ρωσικά ρούβλια. Ο λόγος για τη μακρινή και ουδόλως «ομόδοξη» Αργεντινή με την οποία η «ορθόδοξη» Ρωσία υπέγραψε προ ημερών μία σειρά από συμφωνίες-πλαίσια οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Το διακρατικό deal περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρωσικές επενδύσεις σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Αργεντινή. Συγκεκριμένα, η Μόσχα υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει έναν υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ποταμό Νουκέν της ομώνυμης αργεντίνικης επαρχίας.

Εξάλλου, η Rosatom, η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, θα αναλάβει την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στο ήδη υπάρχων πυρηνικό εργοστάσιο της Αργεντινής «Atucha 3». Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, και τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο χώρες υπέγραψαν 20 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που σχετίζονται με διάφορους τομείς και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως είναι προφανές πίσω από τις εκατέρωθεν διπλωματικές δηλώσεις αβροφροσύνης περί «συνολικής στρατηγικής σχέσης» ο εναγκαλισμός Ρωσία και Αργεντινής εξυπηρετεί και τα δύο μέρη.

Για μεν το Κρεμλίνο η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τη Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά ως προς τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στη Μόσχα με αφορμή την ουκρανική κρίση. Για, δε, το Μπουένος Άιρες η προσέλκυση επενδύσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ καθώς, καθώς η χώρα βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» μετά αμερικανικά hedge funds τα οποία ματαιώνουν την προσπάθειά της για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όποτε όλοι ικανοποιημένοι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα