ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ & ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: To ένα χέρι νίβει το άλλο;

Τον Δεκέμβριο του 2013, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων υπέβαλαν καταγγελία κατά της ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η καταγγελία αυτή υπεβλήθη μετά την αναγγελία της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για την άρση εκπροσώπησης των μετρητών της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, μια και η τελευταία αρνιόταν να υπογράψει νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος για την περίοδο από την 1.1.2014 και μετά (μέχρι 31.12.2013 ίσχυε η τιμή της γνωστής παράνομης απόφασης της διαιτησίας ΡΑΕ 1/2013). Ήταν η πρώτη φορά που η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ απευθύνθηκε κατά της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού μέχρι τότε προσέφευγε και «δικαιωνόταν» πάντα από τη ΡΑΕ (τουλάχιστον από την προηγούμενη διοίκησή της), η οποία όμως «κάηκε» για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μετά τη διαιτητική απόφαση-σκάνδαλο και τη θύελλα που ξεσήκωσε αυτή.

  • Η καταγγελία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε σχέση με την καταγγελία της σύμβαση ρεύματος από τη ΔΕΗ, καθώς και την υποχρέωση της ΔΕΗ να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ βάσει της τιμής της διαιτητικής απόφασης της ΡΑΕ. Η συζήτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων είχε προγραμματιστεί για τις 29/7/2015 και αναβλήθηκε για τις 25/9/2015.
  • Μέχρι την έκδοση της απόφασης περί της λήψης ασφαλιστικών μέτρων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόψει την προμήθεια ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (ασχέτως αν και τι πληρώνει η τελευταία).

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα της υπόθεσης:

  1. Ελάχιστες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της 29/7/2015, κατά την οποία έλαβε την απόφαση για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΗ, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο του 2015. Ποια ήταν αυτά; Αύξηση της κερδοφορίας, με ειδικότερα σημαντική αύξηση του Τομέα της Μεταλλουργίας, δηλαδή της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
  2. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη του τομέα μεταλλουργίας, δηλαδή της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, μόνο για το 1ο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 43,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που, σύμφωνα με τα λεγάμενα της ίδιας της εταιρείας, αν πλήρωνε στο ρεύμα στην τιμή που του ζητάει η ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2015 (δηλαδή συνολικά για 18 μήνες) θα έπρεπε απλά να πληρώσει άλλα 31,5 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια;

Κανένας κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ από την πληρωμή του ρεύματος στην τιμή που έχει εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το 51% των μετοχών της.

  1. Επιπλέον, η PROTERGIA Α.Ε., 100% θυγατρική της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. όπως και η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με παραγωγικό δυναμικό πάνω από 1.200 MW, δηλαδή τετραπλάσιο από τις ανάγκες της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, ενώ επιπλέον διαθέτει και άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας για 310 MW, δηλαδή υπερκαλύπτει τις ανάγκες της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (αυτά για τα όσα ισχυρίζεται η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ περί αδυναμίας τροφοδοσίας από άλλον προμηθευτή πλην της ΔΕΗ). Δηλαδή, με απλά ελληνικά, ενώ η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μπορεί να αυτοτροφοδοτηθεί από άλλη εταιρεία της (PROTERGIA Α.Ε.), υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το ψευδέστατο επιχείρημα ότι έχει αδυναμία τροφοδοσίας από άλλον προμηθευτή πλην της ΔΕΗ!!!
  2. Και βέβαια, από την άλλη, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την ίδια στιγμή τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας ή εν πάση περιπτώσει εύρυθμης λειτουργίας, με τα χρέη προς αυτήν να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ κ. Γ. Αδαμίδη, πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρέη έχουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με 250 εκατ. ευρώ, «μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ και ο Μυτιληναίος» (δηλαδή, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ).

Και τα ερωτήματα που γεννιούνται μετά απ’ αυτά:

  1. Ποιο ήταν το κριτήριο βάσει του οποίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, ασχέτως του αν και τι πληρώνει; Μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κυριτσάκης δήλωνε στο ΑΠΕ ότι βασικό μέλημά της είναι η προστασία των πολιτών/καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος, η οποία ειλικρινά δεν κατανοούμε πώς προασπίζεται με τη δημιουργία ζημιών σε μια δημόσια επιχείρηση, τη ΔΕΗ, η οποία είτε θα καταρρεύσει λόγω αυτών είτε θα αναγκαστεί να τις μετακυλήσει στους πολίτες/καταναλωτές (τους οποίους υποτίθεται υπερασπίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού). Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι η εισήγηση –μέλους προφανώς της Επιτροπής ανταγωνισμού– είναι ότι «συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων», τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι ζημιές της ΔΕΗ από την πώληση ρεύματος σε έναν κερδοφόρο Όμιλο δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, ενώ η κερδοφορία του Ομίλου και από τη σχέση της με τη ΔΕΗ λαμβάνεται ως αιτίαση υπέρ του Ομίλου!!! Ούτε μέτοχος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ δεν θα τολμούσε να προβάλει αυτόν τον ισχυρισμό που προέβαλε το μέλος της Επιτροπής, του οποίου μέχρι στιγμής αγνοούμε το όνομά του. Μήπως πρέπει να τύχει ενός ταχύρυθμου σεμιναρίου για το πώς προσδιορίζεται το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των καταναλωτών από τον πρόεδρο της Επιτροπής; Εκτός βεβαίως της περίπτωσης ο κ. Κυριτσάκης άλλα να δηλώνει και άλλα να εννοεί…
  2. Πώς πρόκειται να αντιδράσει η ΔΕΗ, ιδίως ενόψει της εκ νέου συζήτησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 25/9/2015 του θέματος της καταγγελίας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ; Αν κρίνουμε πάντως από τις πρόσφατες αντιδράσεις της νέας διοίκησης της ΔΕΗ στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταγγελία περί κρατικής ενίσχυσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, ή στο θέμα της διαιτησίας με τη ΛΑΡΚΟ (όπου αρνήθηκε ως διαιτητή τον «κουμπάρο» της διαιτησίας της ΡΑΕ κ. Κουτζούκο), τα σχετικά δείγματα είναι θετικά.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα