Αμετανόητος ο μακελάρης του Μανχάταν – Τι είπε στην κατάθεσή του

Aνατριχίλα προκαλεί η κατάθεση του μακελάρη του Μανχάταν. Ο 29χρονος Ουζμπέκος, εμφανίστηκε αμετανόητος και δήλωσε ικανοποιημένος που έστειλε στο θάνατο οχτώ άτομα πέφτοντας πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες με το φορτηγό του.Αναφοράς χρίζει ότι προπαγανδιστικά βίντεο ενέπνευσαν τον τζιχαντιστή Σαϊφούλο Σαΐποφ ώστε να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Ο άνδρας που θέρισε με φορτηγάκι περαστικούς και ποδηλάτες στο Μανχάταν την Τρίτη δήλωσε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξέφρασε «ικανοποίηση» για την πράξη του, ανέφερε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία του απάγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας, στη διάρκεια της ανάκρισής του στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε ο δράστης Σαϊφούλο Σαΐποφ έπειτα από τον τραυματισμό του κατά τη σύλληψή του την Τρίτη, ο άνδρας δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε».

Ο ίδιος σχεδίαζε από καιρό το χτύπημά του και εμπνεύστηκε από ισλαμικά προπαγανδιστικά βίντεο.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μόλις 24 ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, την πιο θανατηφόρα μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς σε αυτή έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 12.

Τι βρήκε η αστυνομία στο φορτηγό του τρόμου

Ο 29χρονος είχε ενοικιάσει φορτηγάκι στις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να κάνει γενική δοκιμή του φονικού του σχεδίου. Όσον αφορά στα ευρήματα που εντόπισε η αστυνομία στο λευκό φορτηγάκι της επίθεσης αυτά είναι: δύο κινητά τηλέφωνα με περίπου 90 βίντεο του ISIS στα οποία υπάρχουν σκηνές με εκτελέσεις με όπλα, αποκεφαλισμοί, αλλά και οδηγίες για το πως να κατασκευάσει κανείς βόμβα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος δράστης της επίθεσης επέλεξε εσκεμμένα την 31η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Χάλοουιν καθώς γνώριζε ότι στους δρόμους της Νέας Υόρκης θα βρίσκεται πλήθος κόσμου προκειμένου να γιορτάσει.

Όπως αναφέρουν οι αρχές μάλιστα, η ημερομηνία επιλέχθηκε όχι τυχαία, καθώς ο Σαΐποφ ήθελε να σκοτώσει όσο περισσότερα άτομα γίνεται. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ήθελε η φονική του διαδρομή να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει ως τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Όπως έγινε γνωστό άλλωστε, ο 29χρονος Ουζμπέκος φέρεται να ζήτησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε έπειτα από τον πυροβολισμό που δέχτηκε να κυματίσει η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο δωμάτιό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την επιβολή της θανατικής ποινής.

«Πρέπει να του επιβληθεί η θανατική ποινή», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter.

Το FBI αναζητά και δεύτερο άτομο

Στο μεταξύ, το FBI με ανακοίνωσή του χθες ζήτησε από τους πολίτες πληροφορίες για έναν ακόμη άνδρα, σε σχέση με την επίθεση καθώς το σενάριο του «μοναχικού λύκου», δηλαδή να έδρασε μόνος του ο Σαΐποφ δεν φαίνεται να πείθει. Έτσι έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός ακόμα άντρα από το Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για τον Μουχαμαντζοΐρ Καντίροφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1984 και φέρεται να συνδέεται με τον 29χρονο Σαΐποφ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα