Ανάβουν τα αίματα στην Κεντροαριστερά

Από αλλού περιμέναμε να… χυθεί το πρώτο αίμα στην προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και από αλλού ήρθε. Ο λόγος φυσικά για το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει εδώ και 24 ώρες μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη.

Ο δήμαρχος Αθήνας χαρακτήρισε φυγόμαχη την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επειδή ψήφισε παρών η ΔΗΣΥ στη βουλή για το νομοσχέδιο της επικύρωσης της αλλαγής φύλλου. Μάλιστα έδωσε έμφαση και στην απουσία της ίδιας της κ. Γεννηματά. Μία ημέρα μετά την επίθεση Καμίνη στην Φ. Γεννηματά, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου – ο οποίος επίσης επέλεξε να είναι απών από την ψηφοφορία – πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησε στον Γ. Καμίνη ο οποίος βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, αλλά εκείνος δεν απάντησε. «Τον Γιώργο Καμίνη τον εκτιμώ απεριόριστα, αλλά χθες έπεσα από τα σύννεφα. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει την Γεννηματά ή εμένα, να ρωτήσει, αλλά όπως παραδέχτηκε, μιλάει στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες» είπε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Φτάνει η είδηση εδώ στην Ελλάδα, τον παίρνει η πρόεδρος τηλέφωνο για να τον ρωτήσει αν είναι αλήθεια. Εκείνος βλέπει το όνομα και δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Δίπλα του είναι ένας δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης και του λένε “γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο, δεν θα απαντήσεις;”. “Αργότερα” απάντησε».

«Το έντιμο θα ήταν να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τη Γεννηματά ή εμένα και να ρωτήσει “γιατί δεν ήμασταν στη Βουλή” και όχι να λέει ό,τι θέλει» κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάντως, την ώρα που τηλεφωνούσε η Φ. Γεννηματά στον δήμαρχο Αθηναίων μιλούσε ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Γ. Καμίνης ήταν ακριβώς δίπλα του. Δεν είναι σαφές πάντως ακόμη, αν τελικώς συνομίλησαν τηλεφωνικώς Γεννηματά-Καμίνης.

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων:

«Σε πρωινή μου δήλωση (Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017) είχα τονίσει ότι στη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη η δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη και να ψηφίσει με βάση τις κοινές μας αξίες. Παρ όλα αυτά σε ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα.
Κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα. Η ενότητα, εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο.
Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ίσα-ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμη μας, δεν κρυβόμαστε όπως η Ν.Δ. ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα. Και φυσικά δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες».

Και οι άλλοι

Στο θέμα παρενέβη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος άσκησε κριτική κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Τάχθηκα από την πρώτη στιγμή κατά του ετεροπροσδιορισμού της θέσης της προοδευτικής παράταξης από τις ακραίες απόψεις του Πάνου Καμμένου. Και η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης.
Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε βεβαίως κι εξωγήινοι. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια εκτενέστερη διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρμόδιων επιστημόνων και νομικών ώστε να γίνει απολύτως σαφές στην κοινωνία τι ακριβώς ρυθμίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος του κράτους. Ίσως έτσι να είχαμε αποφύγει το όργιο παραπληροφόρησης αλλά και τις σκοταδιστικές κραυγές των τελευταίων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη εναρμόνισης του νομικού μας συστήματος με την ευρωπαϊκή νομολογία είναι αυτονόητη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα