“Ανάγκη για βελτίωση της νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα”

Ερώτηση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ στην ακρόαση για το νέο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δ. Αβραμόπουλο

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ως μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε στον υποψήφιο Έλληνα Επίτροπο  την ανάγκη για βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας, όσον αφορά το ηλεκτρονικό διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και την ενίσχυση της συνεργασίας των αστυνομικών αρχών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τρίτες χώρες.

Η κα. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι στόχος εγκληματιών που δρουν κυρίως μέσω του διαδικτύου, καθώς κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του, δεδομένου ότι η χρήση του λεγόμενου “Ανώνυμου Ίντερνετ”, καθιστά αδύνατη την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών ιστοσελίδων και ιστοτόπων, που χρησιμοποιούνται ως μέσο διάπραξης αξιόποινων πράξεων.

Παράλληλα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε στο γεγονός ότι πέραν των πλημμελημάτων του κοινού ποινικού δικαίου, ο μεγάλος κίνδυνος είναι το οργανωμένο έγκλημα και κακουργήματα όπως εμπόριο ανθρώπων, οργάνων και όπλων, παιδοφιλία, σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η ζωή και οι ελευθερίες των θυμάτων αλλά η κοινωνική ασφάλεια, η οικονομία και η καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην απάντησή του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφαλούς Ίντερνετ, μέσω τεχνολογικής γνώσης, ενημέρωσης και συνεργασίας. Προτεραιότητα στα νέα του καθήκοντα είναι η προστασία των θυμάτων του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο χαρακτήρισε όχι μόνο ως έγκλημα “on-line” αλλά και “off-line”, τηρουμένης όμως πάντοτε της αρχής της αναλογικότητας στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εν γένει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα