Ανάπτυξη 0,4% στην Ελλάδα

Με θετικά σχόλια μιλάει για την Ελλάδα o διεθνής οίκος  «Moody’s  αφού σε ανάλυσή του, αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του  και  «βλέπει» ανάπτυξη στην χώρα μας για το 2014,  έστω και οριακή της τάξης του 0,4%. Παράλληλα τονίζει ότι, παρά τις προσκλήσεις των εκλογών, «η Ελλάδα τα κατάφερε στα δημοσιονομικά της». Μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του ο οίκος χαρακτηρίζει ως «Credit Positive» για την Ελλάδα την υπέρ του δέοντος επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση της εξάρτησης τους από την ΕΚΤ.

Όμως εξίσου σημαντικός είναι ο χαρακτηρισμός από τον διεθνή οίκο ως θετικό πιστωτικό γεγονός, (credit positive), τη χαμηλότερη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 έφτασε στα 711 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο στόχος ήταν στα 208 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο report του οίκου, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «credit positive», κάτι που σημαίνει ότι δίνει θετικό πρόσημο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τις τράπεζες τη μείωση της εξάρτησής του από την ΕΚΤ.

Μια άλλη θετική πτυχή της ανάλυσης είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Moody’s, το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 0,4% έναντι 0% πριν.

Σε ότι αφορά την χώρα, ο οίκος στέκεται στα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α’ πεντάμηνο και το πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έναντι του στόχου για 208 εκατ. ευρώ.

«Αν και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί “credit positive” για το αξιόχρεο της χώρας, καθώς η προσαρμογή συνετελέσθη παρά το πολιτικό περιβάλλον που έκρυβε πολλές προκλήσεις λόγω των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνει η Moody’s.

Τα στοιχεία που έφεραν τις καλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και ελέγχου των δαπανών. Όπως σημειώνει η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία στην φοροδιαφυγή ενώ τα φορολογικά έσοδα ήταν πάντα αναντίστοιχα της κατανάλωσης στην οικονομία.

Σε αντίθεση τώρα, σημειώνει η έκθεση, τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,6%, αποδεικνύοντας ότι παρά το προεκλογικό κλίμα δεν υπήρξαν οι ίδιες αστοχίες. Επιπλέον, τονίζει η Moody’s, στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι δείκτες – κλειδί για τη φορολογική μεταρρύθμιση βελτιώθηκαν ξεκάθαρα το 2013 έναντι του 2012, αν και σημείωνε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμα βήματα…

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα