Αναβολή στο «θρίλερ» Τσατάνη

Το κρίσιμο ραντεβού της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, με τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία εξετάζει την αναφορά της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση καθώς τελικά την Τετάρτη δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κατάθεσή της.

Αφορμή της μετάθεσης στάθηκε το νέο αίτημα της εισαγγελέως Εφετών να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι δύο δικηγόροι της. Η κα Τσατάνη, μάλιστα, απείλησε να αποχωρήσει εάν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην Επιτροπή στους δικηγόρους της.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά της επεσήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δικηγόροι «είναι συνήγοροι, δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα ιδιότητα», υπενθυμίζοντας πως αρχικά η κα Τσατάνη είχε αρνηθεί να μεταβεί στην Επιτροπή, μετά είπε στα μέλη της να πάνε στο Θέμιδος Μέλαθρον και να την επισκεφθούν στο γραφείο της, και μετά ενημέρωσε πως θα μεταβεί εκείνη στην Επιτροπή συνοδευόμενη ωστόσο από τους δικηγόρους της.

Τελικά, η κα Τσατάνη κλήθηκε να προσέλθει στη συνεδρίαση της Τετάρτης και στη σύντομη τοποθέτησή της υποστήριξε πως «είναι στη διάθεση της Επιτροπής», θέτοντας ωστόσο δύο ζητήματα προκειμένου να εξεταστεί.

Από τη μία ζήτησε να μην υπάρχει τηλεοπτική προβολή του προσώπου της επικαλούμενη «λόγους προσωπικής ασφάλειας», καθώς υποστήριξε ότι προΐσταται Τμήματος της Εισαγγελίας Εφετών για υποθέσεις τρομοκρατίας, και από την άλλη μετέτρεψε το αίτημά της για την παρουσία των δικηγόρων της όχι ως νομικών αλλά ως ειδικών βοηθητικών επιστημόνων.

«Επειδή είναι πολλά τα έγγραφα και η ταξινόμησή τους είναι δύσκολη θα τους χρειαστώ ως ειδικούς βοηθητικούς επιστήμονες», ανέφερε. Τα μέλη της Επιτροπής, πλην του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, αποδέχθηκαν σε πρώτη φάση τα αιτήματα της κας Τσατάνη, ωστόσο όπως τόνισε η κα Χριστοδουλοπούλου θα πρέπει να τα υποβάλει και εγγράφως. Σε κάθε περίπτωση πάντως το αποτέλεσμα ήταν η εξέταση της εισαγγελέως Εφετών να μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Έτσι ξεκίνησαν όλα…
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Φεβρουαρίου 2016 η αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε αυτήν υποστήριζε πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, άσκησε πιέσεις σε εκείνη, εκτοξεύοντας και απειλές, προκειμένου να επιστρέψει την υπόθεση που αφορούσε στον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο (την οποία έθεσε τελικά στο αρχείο) στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η κα Τσατάνη έκανε επίκληση σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό στο γραφείο του αλλά και σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου η κα Τσατάνη βρίσκεται αντιμέτωπη με πειθαρχικές διώξεις. Τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στην οποία απαντούσε στην κα Τσατάνη, τόνιζε μεταξύ άλλων:

«Όσο είναι ηθικά ανεπίτρεπτη η αποκάλυψη και η προσπάθεια ποινικοποίησης μιας ιδιωτικής συνομιλίας που έγινε με πρωτοβουλία της κυρίας Τσατάνη, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια και συμβουλές, άλλο τόσο είναι και νομικά αβάσιμη, εφ’ όσον δεν προκύπτει η ελαχίστη αναφορά για δήθεν παρέμβασή μου ως προς την ουσία της υπόθεσης και την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας. Δυστυχώς η πείρα μου και οι νομικές μου γνώσεις μού επιτρέπουν να έχω σχηματίσει ασφαλή εκτίμηση και κρίση για τα κίνητρα και τους σκοπούς της κυρίας Τσατάνη».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε επισημάνει τότε με νόημα πως: «Με μεγάλη λύπη αναφέρομαι σε όσα συζητήσαμε ιδιωτικά με την κα Τσατάνη και εξ αυτού του λόγου περιορίζομαι να απαντήσω αποκλειστικά και μόνο σε όσα αποκάλυψε η ίδια».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο πως εάν η κα Τσατάνη εμμείνει στις αρχικές της καταγγελίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές. Κι αυτό διότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα αναγκαστεί να απαντήσει στην εισαγγελέα Εφετών και να προβεί και εκείνος σε αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα