“Αναγκαία για την επιστροφή προς την ανάπτυξη η μείωση κόκκινων δανείων”

Αναγκαία θεωρεί την απομείωση των κόκκινων δανείων ο Γιώργος Σταθάκης εγκαινιάζοντας τα κεντρικά γραφεία της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198 (κτίριο Κεράνης).

“Πρέπει να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη”, σημείωσε ο υπουργός.

Ανέφερε ότι η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια έχει ψηφιστεί στο σύνολό της με την αναμόρφωση νόμου Κατσέλη, με τον κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες, διαμορφώθηκε η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων με ισχυρούς κανόνες προστασίας των δανειοληπτών και ταυτόχρονα διαμορφώθηκε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθούν παρενέργειες από τη δευτερογενή αγορά. Τελευταίο κομμάτι για να συμπληρωθεί το πλαίσιο είναι η νομοθεσία για των εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, «το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο» όπως σημείωσε.

Σε ότι αφορά στη νέα γραμματεία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα έχει αρμοδιότητες στο σύνολο των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και πρόκειται για ένα θεσμό που θα προσφεύγουν οι δανειολήπτες – μέσω των 30 κέντρων που θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα – ώστε να υπάρχει νομική βοήθεια και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καλής διαμεσολάβησης για τα θέματα υπερχρέωσης ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, η γενική γραμματεία Ιδωτικού Χρέους είπε ο κ. Σταθάκης, θα ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, θα έχει έναν ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο, αλλά θα μπορεί να προχωράει και σε προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα διαθέτει πλήρες πληροφοριακό σύστημα για τα θέματα που διαχειρίζεται.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ακόμη: «εγκαινιάζουμε μια νέα γραμματεία, τη γραμματεία ιδιωτικού χρέους και τίθεται σε λειτουργία ένα σημαντικό κτίριο. Σαν υπουργείο Οικονομίας δώσαμε το έναυσμα και ανοίγει ένας δρόμος για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου και μιας σημαντικής περιοχής της πρωτεύουσας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κτίριο ξεκινάει τη λειτουργία του με μία σημαντική υπηρεσία, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι η νέα γραμματεία αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο. Πολυσύνθετο προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

Ο νέος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης είπε: «θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη για να διαχειριστεί τα χρέη του. Θα δημιουργηθούν μέχρι τον Ιανουάριο 30 κέντρα ενημέρωσης δανειοληπτών σε όλη τη χώρα και δωρεάν ο δανειολήπτης θα λαμβάνει συμβουλές για όσα φοβάται για την υπερχρέωση. Επίσης, θα μπορεί να ενημερώνεται και από το σπίτι του ο καθένας μέσω ενός site που ετοιμάζει η γραμματεία, διότι υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα