ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΣΤΑΜΑΔΙΑΝΟΥ: Συζητήθηκε σήμερα (9/1), θα εκδοθεί… καλό Απρίλιο

Κεκλεισμένων των θυρών, σε χρόνο αστραπή συνεδρίασε σήμερα το πρωί το 6ο Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει επί της αναίρεσης, την οποία άσκησε ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ στο βούλευμα του συμβουλίου εφετών, για τους στημένους αγώνες του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Βουρλιώτης είχε ζητήσει να «ξαναζωντανέψουν» τα αρχικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούντο 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, και συγκεκριμένα το κακούργημα της «εγκληματικής οργάνωσης», που μετατράπηκε από το Συμβούλιο Εφετών στο πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας. Επίσης τα αδικήματα της απάτης και της εκβίασης, για τα οποία είχαν απαλλαγεί από το Συμβούλιο Εφετών όλοι οι κατηγορούμενοι.

Κεκλεισμένων και… σύντομα!

Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, οι 5 δικαστές (αντιπρόεδρος Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, και οι αρεοπαγίτες Δημήτρης Χονδρογιάννης, Αρτεμισία Παναγιώτου, Γεώργιος Αναστασάκος,Μαρία Γεωργίου και Ευφροσύνη Καλογεράτου-Ευαγγέλου) έλαβαν γνώση της υπόθεσης, χωρίς να εκφράσουν άποψη.

Στην έδρα βρισκόταν ο αντιεισαγγελέας κ. Βουρλιώτης, ο οποίος έχει ζητήσει την αναίρεση, ο οποίος εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να κάνει επιπλέον τοποθέτηση, εκτός από την άποψη που εξέφρασε στο κείμενο της αναίρεσής του.

Στο δικαστήριο προσήλθαν δύο συνήγοροι, ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος και ο κ. Ζήσης Κωνσταντίνου, οι οποίοι εκπροσωπούν βασικούς κατηγορούμενους και κατέθεσαν υπομνήματα, με τα οποία ζήτησαν να μην ασκηθεί αναίρεση. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σύντομα.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του τμήματος κα Γαλάνη θα επιλέξει ως εισηγητή έναν αρεοπαγίτη από τα μέλη του τμήματος της, που μαζί με την ίδια και έναν ακόμη αρεοπαγίτη, θα αποτελέσουν την τριμελή σύνθεση του συμβουλίου του Αρείου Πάγου που θα κρίνει, εάν θα γίνει δεκτή η αναίρεση. Υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία μέχρι και την καθαρογραφή της όποιας απόφασης θα έχει ολοκληρωθεί περίπου τον Απρίλιο.

Τα γραπτά (της «Α») μένουν…

Αυτά επί του διαδικαστικού, διότι επί του πρακτέου οι σταθεροί αναγνώστες της ηλεκτρονικής και της έντυπης έκδοσης της «Α» είναι έγκαιρα –και κυρίως έγκυρα– ενημερωμένοι για το τι πρόκειται να συμβεί από ‘δω και πέρα. Όπως είχαμε περιγράψει στο τελευταίο ρεπορτάζ μας της 22ας Δεκεμβρίου  και δεδομένου ότι η πολύκροτη υπόθεση εισήχθη στο 6ο τμήμα του Αρείου Πάγου, τα… κουκιά είναι μετρημένα: η αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, είτε θα δεκτή καθ’ ολοκληρίαν, είτε εν μέρει ή θα απορριφθεί.

Στο ίδιο ρεπορτάζ εξηγούσαμε ότι εφόσον δεν υπάρξει απόρριψη, τότε ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών ο οποίος με νέα σύνθεση θα κληθεί να κρίνει με νέα σύνθεση (ούτως ή άλλως η παλαιά έχει διαλυθεί).

Υπογραμμίζαμε επίσης ότι ανεξαρτήτως της ετυμηγορίας των δικαστών την οποία ουδείς φυσικά γνωρίζει εξίσου σημαντικό είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης του αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να διευκρινιστεί αν καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι 28 εμπλεκόμενοι, και –αν υποθετικά καθίσουν– το πότε θα οδηγηθούμε στο τέλος της.

«Αν, λοιπόν, υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, αυτό χρονικά προσδιορίζεται σε έναν περίπου χρόνο –τον Νοέμβριο του 2018– και για αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου –αν τα πράγματα έχουν οδηγηθεί εκεί– για το 2024 με 2025!!» γράφαμε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας μία διόλου ευχάριστη αλήθεια:

«Η παρατήρηση ότι το δικαστικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό δεν είναι νέα. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτούνται 10 χρόνια περίπου για κάποιον που κατηγορείται, προκειμένου να βγει με την βούλα αν είναι αθώος ή ένοχος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα