“Ανακάπτει η οικονομία- Δεν χρειαζόμαστε τα 10 δισ. ευρώ”

Πρόοδο της οικονομίας της Κύπρου “βλέπει” ο Χάρης Γεωργιάδης και υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ¨δεν θα χρειαστούμε το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης”. 

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι πηγαίνουν καλά» ανέφερε αρχικά  ο κ. Γεωργιάδης λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της κρίσης που συγκλόνισε το νησί το 2013.

«Η οικονομία ανακάμπτει. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση» τόνισε και προέβλεψε ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία «πολύ χαμηλή ανάπτυξη».

Στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της ευρείας έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος, η Κύπρος δέχθηκε τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαρτίου 2013 πρόταση για σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τον όρο εφαρμογής πολύ αυστηρών μέτρων λιτότητας και «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, ένα πρωτοφανές μέτρο που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει λάβει «λίγο περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ» από την τρόικα, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς. Η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο», με ένα «πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο», «ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και νέα κεφάλαια φθάνουν», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, εκτιμά ο Κύπριος υπουργός, η χώρα δεν θα έχει ανάγκη και τα 10 δισεκατομμύρια τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Περιμένουμε ότι δεν θα έχουμε ανάγκη το σύνολο του ποσού», κυρίως εξαιτίας της ταχύτερης από το προβλεπόμενο ανάκαμψης των τραπεζών, εξήγησε, χωρίς να προσδιορίσει το τελικό ποσό.

Η καταβολή της βοήθειας διεκόπη όταν το κυπριακό κοινοβούλιο μπλόκαρε νόμο για τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρώντας αναγκαία τη θέσπιση καθεστώτος για μεγαλύτερη προστασία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί απαίτηση των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, οι οποίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα «κόκκινα δάνεια», που συνιστούν το 50% των δανείων των κυπριακών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα