Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxis – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο Taxis.Από την Δευτέρα το πρωί λοιπόν, οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis να ενημερωθούν, σχετικά με το αν θα συμπεριληφθούν σε αυτούς που θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ο φόρος και φέτος θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με τη πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 Υπολογίζεται ότι το 30% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον φόρο απ ότι μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.
2. Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
3. Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών –κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ- οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.

Πώς θα δείτε τα εκκαθαριστικά

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Taxisnet στη διεύθυνση www.gsis.gr, να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Αμέσως μετά θα επιλέξουν το έτος 2016 και εν συνεχεία θα πατήσουν «εκτύπωση εκκαθαριστικού».

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης, καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα