Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Πριν ακόμη κατατεθεί κι επισήμως η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει προκαλέσει κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού κάνει λόγο για νέα παράταξη (πέρα και πάνω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη), έχοντας διευκρινίσει ότι θα είναι υποψήφιος νέου φορέα, με άλλο όνομα, και όχι υποψήφιος στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από την άλλη, έχει διαμηνύσει στο παρελθόν ότι το σωστό είναι όσα κόμματα και κινήσεις μετάσχουν στον νέο φορέα να αυτοδιαλυθούν.

Αυτό και μόνο έχει προκαλέσει πανικό εντός του ΠΑΣΟΚ, καθώς μία σειρά από στελέχη το σκέφτονται πολύ σοβαρά να “δύσουν τον ήλιο του κινήματος στα χέρια τους”, όπως λένε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η έμμεση ανακοίνωση του Ποταμιού ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικεί την ηγεσία ενός νέου φορέα έπεσε σαν κεραυνός στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», σχολίασε τις διεργασίες για την δημιουργία του νέου κεντρώου προοδευτικού φορέα. Στην δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το Ποτάμι ξεκίνησε λέγοντας στους πολίτες μια πικρή αλήθεια. «Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει η “μήτρα” που τους γεννά. Πρέπει να αλλάξουν τα “σπίτια” που ανατρέφονται. Πρέπει να αλλάξει δηλαδή το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ιδρυθεί νέος φορέας τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας: «Μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Εξάλλου έχουμε τονίσει κατηγορηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Μιλάμε για έναν νέο φορέα στον οποίο μπορούν να στοιχηθούν όλες αυτές οι νέες δυνάμεις που αποτελούν τον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κεραυνοί Σκανδαλίδη

Όπως γίνεται αντιληπτό και μόνο η ιδέα ότι θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλα τα ιστορικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης σε άρθρο του επισημαίνει: «Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει ένας ανοιχτός, δημοκρατικός, προεκλογικός αγώνας σε συνθήκες ενότητας, ευθύνης και σοβαρότητας. Προφανώς το κεντρικό θέμα είναι αυτό της ανανέωσης, της αλλαγής, της νέας φυσιογνωμίας, του νέου και σύγχρονου πολιτικού λόγου. Καθετί που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση και συσπείρωση νέων δυνάμεων για τον χώρο, στη διατύπωση των προτάσεων για τη χώρα, στην ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων του συνόλου της παράταξης κι όχι των επιμέρους δυνάμεων, θα δώσει πνοή στο εγχείρημα. Είμαι από αυτούς που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα ως απαύγασμα των αναγκών της νέας εποχής αλλά και της αθεράπευτης κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Όμως, ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του».

Απάντηση

Ως απάντηση στον πανικό που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ ήρθε διαρροή από την Σεβαστουπόλεως, όπου επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Ίδρυση ενός νέου φορέα στο κέντρο είναι ο μεγάλος στόχος. Το τι θα κάνουν τα κόμματα θα το κρίνουν τα όργανά τους. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μιλάμε για διάλυση γιατί υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πάμε στον νέο φορέα είναι κάτι που κουβεντιάζεται». 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα