ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: “Βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί ΚΥΡΚΟΣ: “Το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει”

Η αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν τα θέματα που έθιξαν δύο Έλληνες ευρωβουλευτές στις ομιλίες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο λόγος για το Νίκο Ανδρουλάκη από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον Μίλτο Κύρκο από το Ποτάμι.
Το ζητούμενο δεν είναι η δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση, που βάζει άλυτα τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας τόνισε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο του Ελληνικού προγράμματος.
Όπως σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, στην Ελλάδα σήμερα, η νέα γενιά αντιμετωπίζει ποσοστό ανεργίας 44% ενώ στην ΕΕ των 28 Κ-Μ είναι 18%. «Επιπλέον έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει στο λαό τερατώδη ψέματα και δανειστές που ζητούν αντιφατικά και σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση. Σημειώστε ότι σε επίπεδο προβλέψεων το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος θα είναι 275% του ΑΕΠ το 2060. Εάν υιοθετήσουμε τις προβλέψεις των Ευρωπαίων, τότε θα υποχωρήσει στο 140%.» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στο αυτό το πλαίσιο, απεύθυνε έκκληση προς τους Ευρωβουλευτές να αντιληφθούν την δυσμενή θέση του ελληνικού λαού που ζει μέσα στη σύγχυση και τη σκληρή λιτότητα από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα.
Ο Κύρκος
«Εκτός από την αξιολόγηση, στον αέρα βρίσκονται μεταρρυθμίσεις και η σύγκρουση με το πελατειακό κράτος», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα Και πρόσθεσε: «Σήμερα ζούμε τη μέρα της μαρμότας: τα ίδια συζητήσαμε και πριν από 13 μήνες, τα ίδια και πριν από 4. Η Κομισιόν λέει πως όλα πάνε καλά, η ECON διαβεβαιώνει πως όλες οι μεταρρυθμίσεις τρέχουν, αλλά στην Ελλάδα συνεχίζουμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και να διαλύουμε την ιδιωτική οικονομία.
Εδώ και έξι χρόνια συνάπτουμε μνημόνια που περιέχουν όλες τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά στο δια ταύτα, στις αξιολογήσεις, οι εταίροι μας εξετάζουν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα που τους ενδιαφέρουν ώστε να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Έτσι κρατούν ζωντανή μεν την Ελλάδα, αλλά στην εντατική, και οι κυβερνήσεις μας κυβερνούν χωρίς να αναγκάζονται να συγκρουστούν με το πανίσχυρο πελατειακό κράτος που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν και επαυξάνουν. Ας κλείσουμε λοιπόν τάχιστα, στις 20 Φεβρουαρίου, την 14η στη σειρά αξιολόγηση χωρίς μέτρα που αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο γιατί στην εντατική δεν έχουμε πολλές επιλογές και καιροφυλακτεί ο απότομος θάνατος. Αλλά ας αφήσουμε εδώ μέσα τα κροκοδείλια δάκρυα – τις θυσίες των πολιτών δεν τις σεβόμαστε, τον ελεγκτικό μας ρόλο ως κοινοβούλιο επιλέγουμε να μην τον αναλάβουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα