Ανησυχία σε Ρώμη και Βρυξέλλες προκαλούν οι αυστριακές κάλπες

«Η αυστριακή ψήφος αποτελεί καμπανάκι για την Ιταλία», σύμφωνα με τον αναλυτή της εφημερίδας La Repubblica και τηλεοπτικό σχολιαστή Μάσσιμο Τζαννίνι.

«Οι εκλογές στην Αυστρία αποδεικνύουν πόσο γελοία είναι η θέση όσων υποστηρίζουν ότι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, πλέον, δεν υπάρχουν διαφορές. Στην Βιέννη συνέβη κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι τις δυο αυτές πολιτικές κουλτούρες, τις χωρίζει αβυσσαλέα απόσταση», υπογραμμίζει ο γνωστός Ιταλός σχολιαστής.

«Στην Αυστρία κέρδισε η χειρότερη δυνατή Δεξιά», προσθέτει Τζαννίνι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η Δεξιά του Κουρτς στήριξε το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου για τους πρόσφυγες, μια κίνηση που προκάλεσε την τραγωδία της Ειδομένης». «Παράλληλα, ένα ξενοφοβικό κόμμα, με ακροδεξιά ταυτότητα- εκείνο του Στράχε, θέτει τώρα υποψηφιότητα για να συγκυβερνήσει τη χώρα», υπογραμμίζει ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον Τζαννίνι, «ο επόμενος σταθμός θα είναι η Ιταλία, όπου υπάρχει επίσης μια Δεξιά που θέλει να κερδίσει τις εκλογές, μια Δεξιά η οποία ενώνει τον λαϊκισμό του Μπερλουσκόνι, και την ακραία Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι». Κατά την άποψη του αναλυτή της La Repubblica, η Δεξιά αυτή έχει πραγματικές πιθανότητες να κερδίσει, «υπερισχύοντας του κινήματος Πέντε Αστέρων που δεν θέλει να συμμαχήσει με κανέναν, και μιας Κεντροαριστεράς, η οποία δεν βρίσκει, πλέον, τον τρόπο να ενωθεί, να ξαναδημιουργήσει μια συμμαχία με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας».

«Η Αυστρία στρίβει δεξιά, και μας δείχνει μια δυσαρέσκεια η οποία αυξάνεται», γράφει στην εφημερίδα Corriere della Sera o γνωστός Ιταλός συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις. Πιο αναλυτικά προσθέτει:

«Η Αυστρία, τώρα, έχει μολυνθεί από μια δυσαρέσκεια η οποία αυξάνεται και μεταδίδεται, σαν μια επιδημία, σε τόσες χώρες του κόσμου. Μια πραγματικότητα που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ξένοι στον κόσμο αυτό. Οι σημερινοί νικητές, όμως, δεν είναι πρωταγωνιστές. Είναι ένα φαινόμενο, ένας πυρετός, η επιστροφή του χειρότερου παρελθόντος, το οποίο τρέφεται από τα πιο δραματικά προβλήματα του παρόντος. Είναι ένας καθρέφτης μας, ο οποίος μας δείχνει ένα καθόλου ευχάριστο πρόσωπό μας», γράφει ο Ιταλός διανοούμενος με καταγωγή από την πόλη της Τεργέστης, η οποία μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανήκε στην Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με το Politico, μετά από μία δεκαετία κεντρώας διακυβέρνησης λαμβάνει χώρα μία «τεκτονική στροφή» από τη διαφαινόμενη συνεργασία του πρώτου σε ψήφους Λαϊκού Κόμματος (31,7%) με το τρίτο σε ψήφους ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (26%).

Μία έντονα δεξιού προσανατολισμού κυβέρνηση στην Αυστρία έρχεται να προστεθεί στις δεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και να συμπληρώσει την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο ενισχυμένης πίεσης στην ΕΕ για σκληρότερη γραμμή σε θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό- μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων, αναφέρει το Politico το οποίο εκτιμά ότι οι σχέσεις Αυστρίας- ΕΕ θα δοκιμαστούν λόγω των θέσεων που θα εκφράσει ο νέος συνασπισμός.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και ο EUObserver μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα ότι οι απόψεις της Αυστρίας σε σειρά ζητημάτων (ασφάλεια, προσφυγικό, κριτική κατά της ΕΕ) θα τείνουν περισσότερο προς αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και όχι της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Ο Kουρτζ αναμένεται να αναδειχθεί σε «πονοκέφαλο» για τις Βρυξέλλες, καθώς στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί να μειώσει την «παράνομη μετανάστευση» στην Αυστρία «στο μηδέν», ενώ σταθερά πιστώνεται τη μείωση των προσφυγικών ροών με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, που δρομολόγησε ο ίδιος με τη βοήθεια του Ούγγρου Βικτόρ Ορμπάν. Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει, τέλος, ότι ο Κουρτζ επέκρινε κατ΄ επανάληψη την καγκελάριο Mέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο ίδιο κλίμα τέλος και το euractiv.com με τον ενδεικτικό τίτλο «Η ΕΕ με κομμένη την ανάσα μετά τις αυστριακές εκλογές», το οποίο χαρακτηρίζει «εφιάλτη» ενδεχόμενη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα