«Ανθρώπινες παραστάσεις στα μαρμάρινα ζωγραφιστά επιστύλια»

 Για ανθρώπινες παραστάσεις  στα μαρμάρινα επιστύλια στο τάφο της Αμφίπολης  μίλησε ο Κώστας Τασούλας που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου , μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στον αρχαίο τάφο.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον. Στα επιστύλια υπάρχουν χρωματισμοί και αχνές απεικονίσεις προσώπων. Με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο φανερές» είπε αρχικά ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Κατά τον κ. Τασούλα, χάρη στην Αμφίπολη ο ελληνικός λαός ανακαλύπτει την αρχαιολογία. Μάλιστα, όπως έχει ενημερωθεί πρόσφατα ο υπουργός, η σαγήνη που ασκεί η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά είναι τέτοια, ώστε σε ένα δημοτικό σχολείο της Αττικής, όταν οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στην στερεότυπη ερώτηση “τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;” σχεδόν στην πλειονότητά τους απάντησαν “αρχαιολόγος”. Και αυτό είναι, αν μη τι άλλο, συγκινητικό, είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

«Πρώτα δημιουργήθηκε ο τάφος και μετά χτίστηκαν οι υπόλοιποι θάλαμοι»

«Από τις αναλύσεις που έγιναν για το όρυγμα προκύπτει ότι αν γινόταν πριν την κατασκευή του υπόλοιπου θαλάμου θα είχαμε καθιζήσεις στο μνημείο. Πρώτα δημιουργήθηκε ο τάφος και μετά χτίστηκαν οι υπόλοιποι θάλαμοι», επισήμανε μεταξύ άλλων  ο κ. Τασούλας.

«Στόχος μας το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι»

«Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά. Στόχος μας είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι« πρόσθεσε. Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι την έρευνα θα αναλάβουν έλληνες επιστήμονες.

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο».

Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα