«Αντίμετρα» Κυριάκου στις «λασπομαχίες» Πάνου

«Για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου θα τα πούμε την Πέμπτη. Θα περάσετε δύσκολα». Με αυτήν την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας, στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μπορεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, για τον φερόμενο ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο στην συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, να αναβλήθηκε για μεθαύριο Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία όμως προετοιμάζεται για «πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς, με αντικείμενο την πλήρη αποδόμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην συζήτηση που θα γίνει στην Βουλή. Σε αυτές συμμετέχουν Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Τασούλας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Δαβάκης κ.ά., ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει να βάλει στον κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στην «γαλάζια» παράταξη είναι αποφασισμένοι για γενικευμένη σύρραξη, ενώ συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν ήδη «πως το θέμα Καμμένου δεν πρόκειται να κλείσει την Δευτέρα. Είμαστε σίγουροι ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα προσφύγει στην γνώριμη τακτική “λάσπης και συκοφαντίας”, αποφεύγοντας να απαντήσει στα “σκοτεινά” σημεία της υπόθεσης».

«H πρωτοφανής άρνηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Νίκου Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης», σχολιάζουν από την Πειραιώς και ρωτούν: «Τι, άραγε, έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες;». «Άλλο απόρρητο, άλλο κουκούλωμα», σχολίαζε ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει «όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής». Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται εισηγήσεις να αποφύγει την μετωπική σύγκρουση, στην λογική ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος «έχουν αποδείξει ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός» και πως «αν τα πράγματα σκουρύνουν, δεν θα διστάσουν να ανοίξουν υποθέσεις του παρελθόντος που αφορούν σε στελέχη της παράταξης ή και τον ίδιο τον πρόεδρο, έστω και αν αυτές έχουν κριθεί στο σύνολό τους».

Αποστολές εκτός έδρας

Στην Νέα Δημοκρατία, πάντως, δεν εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική αντιπαράθεση εντός των συνόρων. Η όλο και πιο συχνή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες και Στρασβούργο) δείχνει την πρόθεσή του να πείσει ότι η κυβέρνηση που σχεδιάζει θα είναι φιλική στις μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις. Ένα πρόταγμα που ηχεί ευχάριστα στ’ αυτιά των εταίρων, που σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Γερμανία το τελευταίο που θέλουν είναι εμπλοκές με την Ελλάδα. Αυτή ήταν και η βασική επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εξόρμηση στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που συνοδεύτηκε από το μήνυμα ότι η «Ν.Δ. είναι η μόνη δύναμη στην Ελλάδα που έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα». Ένα σχέδιο που, θα προσθέταμε εμείς, έχει ήδη φροντίσει να υπονομεύσει η σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση επιπλέον μέτρων λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2019.

Από την Πειραιώς, τέλος, σημειώνουν πως «κοινοτικές πηγές μιλούσαν με θετικά λόγια για την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του ΕΛΚ, καθώς εστιάζει στην επόμενη μέρα και στο τι προτίθεται να κάνει μια δική του κυβέρνηση. Στόχος του κ. Μητσοτάκη από την τελευταία ευρωπαϊκή εξόρμησή του –η οποία συμπεριέλαβε και συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ– ήταν να διευρύνει την ευρωπαϊκή παρουσία του και πέρα από τα τείχη του ΕΛΚ και σε θεματολογία που υπερβαίνει την συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα που προκαλεί κόπωση στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη με την συνάντηση με τον Φερχόφσταντ, ο οποίος έχει καλή επαφή με τον κ. Μητσοτάκη. Όσο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι το κόμμα του είναι πολύ μεγάλο για να μένει μόνο στα όρια της Κεντροδεξιάς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα