Αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση Θάνου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή της θητείας της Βασιλικής Θάνου στην κεφαλή της ελληνικής Δικαιοσύνης τον Ιούνιο –λόγω συμπλήρωσης του συνταγματικού ορίου ηλικίας– και για περίπου δύο μήνες από σήμερα φαίνεται ότι θα διεξάγεται το σχετικό σίριαλ για τους υποψήφιους αντικαταστάτες της.

Ήδη η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στο φύλλο της Τετάρτης (26/4) αποκαλύπτει ότι οι προτεινόμενοι διάδοχοι της Β. Θάνου για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είναι έξι λειτουργοί με επικρατέστερους την κα Ειρήνη Πετρουλάκη και τον κ. Δημήτρη Κράνη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να προκρίνει έναν από τους δύο ανώτατους δικαστές που προηγούνται στην επετηρίδα, καθώς και οι δύο διορίστηκαν το 1978.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα πάντα με το «ΕΘΝΟΣ», στα προσεχή 24ωρα η λίστα με τους υποψήφιους δικαστικούς λειτουργούς για την κάλυψη των θέσεων προέδρων και αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας θα πάρει την… άγουσα για το Κοινοβούλιο.

Εν συνεχεία, η Βουλή θα πρέπει να περάσει από ακρόαση τους υποψηφίους και μέχρι τις 31 Μαΐου το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφασή του, έχοντας λάβει υπόψη την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, εν προκειμένω του Σταύρου Κοντονή.

Αρμόδιες πηγές που επικαλείται το «ΕΘΝΟΣ» λένε ότι το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη θα προτείνει 6 ανώτατους δικαστές για να καταλάβουν τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και 16 δικαστές ως υποψήφιους να καταλάβουν τις 6 θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Δικαστικοί κύκλοι εξηγούν ότι για τη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου (προέδρου Αρείου Πάγου) μπορεί να είναι υποψήφιος ένας αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια υπηρεσίας στον βαθμό.

Επίσης στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου μπορούν να προαχθούν αρεοπαγίτες με τουλάχιστον τρία χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο βαθμό.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η τελευταία ανώτατη δικαστής που έχει συμπληρώσει την τριετία για μία από τις θέσεις του αντιπροέδρου με βάση την επετηρίδα (κατέχει τον βαθμό από 14/1/14) είναι η κα Αρτεμισία Παναγιώτου.

Αξίζει, τέλος,  να υπογραμμιστεί ότι αποφάσεις θα ληφθούν και για τις θέσεις δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως επίσης και για τη θέση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς ο σημερινός επίτροπος Μιχαήλ Ζυμής αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

(Με στοιχεία από το in.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα