Αντιμέτωποι με το νόμο οι «απεργοί» εκπαιδευτικοί

Από τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης τέθηκε σε ισχύ η επιστράτευση των καθηγητών, οι οποίοι ήδη από χθες λαμβάνουν φύλλα πορείας από την αστυνομία προκειμένου να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους.

Αν και για την τιμή των όπλων οι  ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ της απεργίας, είναι αμφίβολο το αν θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Και αυτό διότι οι συνέπειες του νόμου είναι σκληρές.

Ακόμα και η άρνηση αποδοχής του φύλλου πορείας επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του και θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα από την Αστυνομία.

Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε άμεσο κίνδυνο και την δουλειά τους καθώς όσοι εμμείνουν στην απεργία θα παραπεμφθούν με το αίτημα της απόλυσης.

Την ίδια ώρα η κοινή γνώμη τάσσεται κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ οι καθηγητές ψήφισαν μαζικά υπέρ των κινητοποιήσεων, παρόλο που όλα δείχνουν ότι αυτές δε θα γίνουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση.

Παρά το κλίμα υπέρ της απεργίας που επικράτησε στις χθεσινές συνελεύσεις, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα και ο συνολικός σχολικός προγραμματισμός θα ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών αυτοπαγιδεύθηκε, με αποτέλεσμα να απομονωθεί συνδικαλιστικά και πολιτικά, όπως φάνηκε και από τη σύγκρουση που είχαν στελέχη της με την ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν στήριξε την απαίτηση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει εκείνη απεργία την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της απομόνωσης της ΟΛΜΕ είναι και η στάση της κοινής γνώμης, η οποία αποδοκιμάζει τον συνδικαλιστικό εκβιασμό που επιχειρήθηκε με την προκήρυξη των κινητοποιήσεων σε αυτή τη φάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Marc που μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το 72,6% των πολιτών θεωρεί υπερβολική την ενδεχόμενη απεργία κατά την περίοδο των εξετάσεων και μόλις το 22% την χαρακτηρίζει δικαιολογημένη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αρνητικά τοποθετούνται όχι μόνον οι πολίτες που ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και η πλειονότητα όσων προτίμησαν τα αντιπολιτευόμενα. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, θεωρούν σε ποσοστό 47,6% υπερβολική την κινητοποίηση και δικαιολογημένη μόλις το 40,5% εξ αυτών. Την πιο αρνητική προσέγγιση έχουν σε ποσοστό 89,3% όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 88,1%, της ΔΗΜΑΡ με 83,9%, του ΠΑΣΟΚ με 78,8%, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 68,4% και του ΚΚΕ με 50%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα