Αντισυνταγματική η προνομιακή εισαγωγή παιδιών πολυτέκνων στα πανεπιστήμια

Ίση μεταχείριση με τους συμμαθητές τους θα έχουν εφεξής τα παιδιά των πολυτέκνων κατά τη διαδικασία εισαγωγής τους στα ΑΕΙ, καθώς με τρεις αποφάσεις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική την προνομιακή εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις διαφορετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από δύο διαφορετικές συνθέσεις υπό την προεδρεία των κ.κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου και Σωτήρη Ρίζου έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αποφάσεις, η προνομιακή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, προκαλεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία. Παράλληλα, αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Επίσης, τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους. Μάλιστα, οι δύο από τις τρεις αποφάσεις ακυρώνουν την παράλειψη εισαγωγής υποψηφίων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του έτους 2012.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα