Αξιολόγηση uber alles!

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν οι Τσίπρας – Ντάισελμπλουμ και Στουρνάρας: αξιολόγηση uber alles! Και σε απλά ελληνικά «αξιολόγηση πάνω από όλα», καθώς οι τρεις άνδρες επεσήμαναν –έστω και σε διαφορετικό τόνο και ένταση– την αδήριτη ανάγκη να κλείσει άμεσα ο τρίτος έλεγχος προόδου του ελληνικού προγράμματος.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με το θεσμικό του κοστούμι ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Eurogroup στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση έτσι ώστε «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλάδας».

«Είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας πως «έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί».

Υπεραισιόδοξος ο στόχος

Ο στόχος –αρκετά αισιόδοξος– που έθεσαν και οι δύο είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και μένει να φανεί αν εν τέλει κάτι τέτοιο είναι εφικτό για μια κυβέρνηση η οποία καλείται να αποδείξει πρωτίστως την συνοχή της αλλά και να κλείσει τα δεκάδες ανοιχτά μέτωπα.

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα να κλείσει ομαλά, γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, απέστειλε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη», προειδοποίησε.

H Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση χρέους, η οποία παραμένει σημαντική, επισημαίνει στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Τι εκκρεμεί

Το κλείσιμο όμως της αξιολόγησης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις ακόμα  και για ήδη ψηφισμένα μέτρα.

Τα σημαντικότερα εμπόδια εντοπίζονται στο υπουργείο Εργασίας, καθώς εκκρεμούν πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις για την πρόνοια και τουλάχιστον μία στα εργασιακά για τις απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς να υπολογίζονται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την έκδοση των νέων συντάξεων αλλά και τον επανυπολογισμό των παλαιών.

Οι δανειστές έχουν ενστάσεις τόσο με την ρύθμιση των χρεών προς τα ταμεία όσο και με τις βελτιώσεις που διεκδικεί η Αθήνα στις συντάξεις χηρείας και τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Εξίσου σημαντική και η αύξηση του ποσοστού των συμμετεχόντων στα πρωτοβάθμια σωματεία για να αποφασιστεί μια απεργία.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ διενεργείται αγώνας δρόμου για την έκδοση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων συντάξεων, καθώς αφενός δεν πρέπει να χαθούν χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα, αφετέρου το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί την μεταφορά αυξημένων συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2018, με τον φόβο της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (με εξαίρεση του ΟΓΑ), με βάση τις νέες παραμέτρους του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και την δημιουργία αυτόματων ηλεκτρονικών αρχείων με στοιχεία όπως το ιστορικό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους καθώς και των συνταξιοδοτικών παροχών.

Το «αίτημα» Στουρνάρα

Εν τω μεταξύ, αναγνωρίζοντας την καλή πορεία της οικονομίας, μεγαλύτερη ταχύτητα ζητά και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας πως είναι κρίσιμο να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχισθεί με μεγαλύτερη ένταση στο άμεσο μέλλον. Συνολικά, το 2017 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ  θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου. Για το 2018 και το 2019 προβλέπεται ισχυροποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα, η οποία εκτιμάται ότι θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως τόνισε, ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί, ανέφερε, καθώς  θα τροφοδοτούσε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας που θα οδηγούσε σε αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα υπέσκαπτε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα