Αξιοπρέπεια στον πολίτη με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24 παραβρέθηκε και μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο οξύ πρόβλημα της φτώχιας που αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες, καθώς και στις δράσεις ανακούφισης που εφαρμόζει το υπουργείο. Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζεται το νέο σύστημα της ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά, από το πρώτο παιδί, σε αντίθεση –όπως είπε– με το σύστημα που υπήρχε παλιότερα, όπου ενισχύονταν μόνο οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αυτή η επιπλέον ενίσχυση διατίθεται με εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους και ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε επίσης για τις επιπλέον πολιτικές στήριξης των δομών που βοηθούν τις εισοδηματικά αδύναμες οικογένειες, όπως οι παιδικοί σταθμοί. «Είναι πάρα πολύ βασικοί οι παιδικοί σταθμοί, το πρόβλημα που υπήρξε λύθηκε, γιατί έχουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των αναγκών και τη διάθεση πόρων. Οι πόροι διατέθηκαν και βρήκαμε τη διαδικασία με την οποία θα στηριχτούν φέτος πάνω από 85.000 οικογένειες» εξήγησε.
Σε ερώτηση σχετικά με τα επιδόματα, ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι τα επιδόματα φτώχειας θα ενταχθούν (βλ. κατάργηση επιδόματος ένδειας) μέσα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό ξεκινάει το φθινόπωρο, θα παρουσιαστεί όμως επίσημα από την κυβέρνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. «Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στις 13 περιφέρειες σε έναν δήμο από κάθε περιφέρεια θα εφαρμοστεί για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια καθολικά σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας και συνέχισε:
«Ήδη έχει γίνει όλη η υποδομή η οποία απαιτείται, είναι πάρα πολύ σύνθετο γιατί είναι και καινοτόμο ταυτόχρονα. Εξετάζει στον πραγματικό χρόνο την οικονομική δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος και η οικογένεια και όχι τι δήλωσε πέρυσι στη φορολογική δήλωση, καταργούμε ως κριτήριο τα τεκμαρτά και οτιδήποτε άλλο, τα οποία γνωρίζετε ότι πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα απέκλεισαν πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα αλλά φαινόταν από τα ακίνητα ότι έχουν».
Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου είπε πως η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με βήματα, φάσεις που υλοποιείται και κατέθεσε τις ενστάσεις του για την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Δεν περιμένουμε από τον πίνακα της παροχολογίας, πότε θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποιες ανάγκες. Συγκεκριμένα: για το θέμα του 7% του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχεια, αντί δελτία που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, εμείς μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δώσουμε αξιοπρέπεια στον πολίτη. Για μια τετραμελή οικογένεια μ΄ ένα ανήλικο και ενήλικο παιδί θα είναι 450 ευρώ το μήνα, αυτό το ποσό βγαίνει περίπου 1δισ., είναι η αξιοπρέπεια στον φτωχό άνθρωπο. Αφορά περίπου 770.000 πολίτες, είναι περίπου το 7% του πληθυσμού.
»Εκεί που υπάρχει η διαφωνία είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τον άλλο. Πρέπει και να συμφωνήσουμε επιτέλους ότι και οικονομική ενίσχυση πρέπει να του δώσουμε αλλά ταυτόχρονα μέσα από συνδυασμό προγραμμάτων και δράσεων να τον επανεντάξουμε κοινωνικά και εργασιακά.
»Στο θέμα της άμεσης αντιμετώπισης, ήδη έχουμε συνάψει συμβάσεις με όλους τους φορείς που αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα, είτε των αστέγων είτε των απόρων για τη σίτιση και τους ενισχύουμε οικονομικά. Για πρώτη φορά το κράτος παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, έχουμε ήδη προχωρήσει σ΄ αυτή τη συνεργασία, και βεβαίως στο θέμα της παροχής ορισμένων προϋποθέσεων.
»Ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που έχουμε για τη στέγαση και επανένταξη ανθρώπων οι οποίοι έχουν βρεθεί σ΄ αυτή τη δυσάρεστη θέση και είναι τώρα σε εξέλιξη αυτό το πρόγραμμα. Μέχρι 13 Οκτώβρη υποβάλλουνε προτάσεις.
»Να πω όμως και κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς δε μείναμε σε καταλόγους εξαγγελιών κλπ. Εμείς, με βάση τις ανάγκες υποβάλλαμε πρόταση στο ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας που ιδρύθηκε φέτος το 2014, και εξασφαλίσαμε έγκριση για 330 εκ. αυτό είναι το νέο από την Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα