Απάντηση στις επικρίσεις από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Απάντηση στην έντονη κριτική που δέχονται τελευταίως οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (βλ. γήπεδο ΠΑΟ, Ελληνικό) έδωσε ο πρόεδρος του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου Νίκος Αγγελάρας. Ο ίδιος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την έκθεση για το 2013.

«Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στην ευθυκρισία των δικαστών, όλων των βαθμών, του δικαστηρίου και είμαι βέβαιος ότι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα με την ίδια ευσυνειδησία και προσήλωση στην αρχή της νομιμότητας και στη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, ανεξαρτήτως τυχόν αποπειρών κάμψης του φρονήματός τους», δήλωσε ο κ. Αγγελάρας.

Τι λέει η έκθεση
Σύμφωνα με την έκθεση που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2013 κατά 16 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η αύξηση αυτή οφείλεται στην χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως λόγω της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κάλυψης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται, ότι οι πραγματικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε 133.726.068.519,09 ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 10,31%, που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες πλέον των προβλέψεων, και κυρίως για: 1) εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγουμένων ετών, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσηλευτικά ιδρύματα και 2) στην αποπληρωμή χρεωλυσίων βραχυπρόθεσμων τίτλων εσωτερικού (εντόκων γραμματίων).
Υπογραμμίζεται για ακόμη μια φορά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι δεν έχει δημιουργηθεί «μητρώο παγιών», παρά το γεγονός ότι «αποτελεί ουσιώδη δημοσιονομική υποχρέωση», με συνέπεια μεταξύ των άλλων να «μην απεικονίζεται λογιστικά ούτε η παραχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον έλεγχο των ελλειμμάτων της Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτιών που τα δημιουργούν διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα. Και αυτό για να μην δημιουργούνται ελλείμματα και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν ως συνέπεια να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την αναγκαστική κάλυψή τους.
Τέλος, για πολλοστή φορά επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι «στο εισπρακτικό υπόλοιπο του κρατικού απολογισμού δεν έχουν συμπεριληφθεί τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων της χώρας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα