Απέχουν οι -πλην Αθηνών- δικηγόροι

Με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία συνεδρίασε την Κυριακή εκτάκτως στην Αθήνα, θα απέχουν σήμερα πανελλαδικά οι δικηγόροι -εκτός από τους δικηγόρους της Αθήνας- από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της «διατράνωσε εκ νέου την αντίθεσή της με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως εισάγεται στο πολυνομοσχέδιο» και «κρίνει ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επεσήμαναν εξάλλου τόσο η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ολομέλεια αναφέρει ότι «οι όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία βρίσκει την Ολομέλεια κατηγορηματικά αντίθετη».

Η επιλογή της Κυβέρνησης -συνεχίζει η Ολομέλεια- «δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες».

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάσισε ως μορφές άμεσης αντίδρασης:

α) την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, τη Δευτέρα, 15.1.2018, ημέρα ψήφισης του Πολυνοσχεδίου (εκτός των δικηγόρων της Αθήνας), και

β) τη διατύπωση αιτήματος προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, στάση την οποία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρέστη εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ο γενικός γραμματέας, εφέτης, Νικόλαος Σαλάτας, και ανέπτυξε τις θέσεις της ΕΔΕ σχετικά με τη διαμεσολάβηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα