Απαισιόδοξος ο Σαχινίδης «βλέπει» νέο μνημόνιο

 Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σαχινίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνει υψηλό χρέος παρά τα μέτρα και «φοβάται» νέο μνημόνιο. 

«Παρά τη σημαντική μείωση, το χρέος παραμένει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, κάνει τις αγορές να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Υπενθυμίζω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται για έκτη χρονιά σε ύφεση και ήδη έχει απωλέσει ένα 20%, σε όρους ΑΕΠ. Με την ύφεση της φετινής χρονιάς, σωρευτικά οι απώλειες μπορεί να προσεγγίσουν και το 25%, σε σχέση με την έναρξη της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι μας είναι ότι στο βαθμό που η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, δηλαδή στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των στόχων για τα δημοσιονομικά, έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξασφαλίσει περαιτέρω μείωση του χρέους.

Αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και φέτος θα βρεθεί σε ύφεση (σ.σ. οι εκτιμήσεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για ύφεση  4.2% για το 2013) και βεβαίως υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις ότι το 2014, υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Στην ερώτηση πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια περαιτέρω μείωση του χρέους εξήγησε πως «μπορεί να γίνει μέσα από πολλά και διαφορετικά κανάλια. Θα ήταν πρόωρο αυτή τη στιγμή να κάνουμε υποθέσεις για το ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος –οι τρόποι έχουν να κάνουν με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή με την περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους. Εκείνο το οποίο πρέπει να θέτει η Ελλάδα, διαρκώς, από τη στιγμή που υλοποιεί το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τις δικές της υποχρεώσεις, είναι το ότι και οι εταίροι μας θα πρέπει να ανταποκριθούν στη δημόσια δέσμευση που έχουν ήδη αναλάβει: ότι, δηλαδή, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της. Χάρη στην πρωτοβουλία των τριών κομμάτων, η χώρα έχει καταφέρει να επιδείξει συνέπεια στις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε τέλος πως «χρήματα τελειώνουν –το πρόγραμμα τελειώνει το 2014. Μέσα στο 2014 η Ελλάδα, πλέον, δεν θα έχει άλλα χρήματα να εισπράξει από το δεύτερο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε τη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα θα πορευτεί προς τις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια και να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ή θα αναγκαστεί να ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα –μέχρι που να μπορέσει να βγει στις αγορές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα