Απαλλάχτηκε ο δημοσιογράφος που είχε μηνύσει ο Γιοσάκης

Ομόφωνη απαλλαγή δημοσιογράφου που κάθισε στο εδώλιο μετά από μήνυση του γνωστού και μη εξαιρετέου αρχιμανδρίτη, Ιάκωβου Γιοσάκη. Ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμιση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων επειδή είχε αναφερθεί σε ιστοσελίδα του στη συμμετοχή του Γιοσάκη στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα Νο1, στις καταγγελίες που υπήρχαν τότε εναντίον του για αρχαιοκαπηλία σε μοναστήρι των Κυθήρων αλλά και για τα ροζ σκάνδαλα ιερωμένων που είχαν θέσει υπό την προστασία τους τον αρχιμανδρίτη όταν εκείνος είχε βρει «καταφύγιο» στο Σικάγο.

«Οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα να κρίνουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις όταν μάλιστα δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες», είπε από στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννης Κούτρας, εισηγούμενος την απαλλαγή του δημοσιογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είχε καταδικαστεί ερήμην σε συνολική ποινή φυλάκισης 25 μηνών, ενώ το εφετείο του εκδικάστηκε μετά από σωρεία αναβολών τις οποίες ζητούσε ο μηνυτής, Ιάκωβος Γιοσάκης, μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου καθώς ο ίδιος –πέραν της πρώτης δικασίμου– δεν εμφανιζόταν στο εφετείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ του κατηγορουμένου ο έμπειρος δικαστικός συντάκτης, Στέλιος Βορίνας, που αναφέρθηκε και στις απανωτές αναβολές της δίκης μετά από αιτήματα του μηνυτή, λέγοντας:  «Δεν είναι δυνατόν ο Γιοσάκης να συνεχίζει να εμπαίζει την ελληνική Δικαιοσύνη. Επί έντεκα μήνες αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας κάθε φορά διάφορα κωλύματα. Φαίνεται ότι περιμένει να ανέβουν στην έδρα δικαστές της ομάδας του για να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο». Στην έντονη αντίδραση του εισαγγελέα της έδρας, που του ζήτησε να περιοριστεί στα πραγματικά περιστατικά, ο κ. Βορίνας, αντέτεινε :
«Τα πραγματικά περιστατικά για τον Γιοσάκη τα γνωρίζει όλη η Ελλάδα, εκτός από κάποιους δικαστές που έσπευσαν να τον βγάλουν λευκή περιστερά από τις περισσότερες κατηγορίες που αντιμετώπιζε στο παραδικαστικό Νο1. Έτσι λοιπόν και με τις πλάτες κάποιων λειτουργών της Δικαιοσύνης –ευτυχώς ελάχιστων– έστησε το λεγόμενο παραδικαστικό Νο2 και σήμερα είναι και πάλι υπόδικος ως στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης».

Υπέρ του κατηγορούμενου δημοσιογράφου κατέθεσε και ο πρώην μητροπολίτης Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσόστομος Συνετός, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Το ποιος είναι ο Γιοσάκης δεν θα σας το πω εγώ. Τον γνωρίζετε ειδικά εσείς οι δικαστές πολύ καλύτερα από εμένα. Θα σας πω τι είπε ο μακαριστός Χριστόδουλος, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις που είχε μαζί του. “Ζεματίστηκα, όταν κατάλαβα τι εστί Γιοσάκης” δήλωσε».

Στην απολογία του ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είπε ότι ο ίδιος έζησε από κοντά ως δημοσιογράφος, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, τα όσα είχαν συμβεί το 1996 στην ιερά μονή Αγίων Θεοδώρων στα Κύθηρα καθώς και τα όσα συνέβησαν χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ, όταν οι ιερωμένοι που φιλοξενούσαν το Γιοσάκη ενεπλάκησαν σε μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καταδεικνύοντας έτσι ότι όσα ανέφερε στο επίδικο ρεπορτάζ του στηρίζονται σε στοιχεία τα οποία ήδη έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και τη διεξαγωγή έρευνας.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας Ιωάννης Κούτρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το δημοσίευμα στόχευε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για μία υπόθεση που είχε απασχολήσει κατά κόρον και την ελληνική Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα ακόμη και λειτουργοί της να εκδιωχθούν από το δικαστικό σώμα και να τιμωρηθούν και ποινικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα