Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Το αναπνευστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες και εξαιτίας αυτού νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, στάθηκε μοιραίο για τον  βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, που πέθανε σε ηλικία 90 ετών. 

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντουλάχ για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Απλός, γλυκομίλητος και καλόκαρδος, ο Αμπντουλάχ γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ. Αρχικά ο Αμπντουλάχ θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή κατέρρευσε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το θάνατο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, ενώ επαίνεσε τις δεσμεύσεις του για ειλικρινείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

O νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλούς παραγωγούς.

Ο Σαλμάν διόρισε πρίγκιπα διάδοχο και κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδελφό του Μούκριν, κινούμενος γρηγορα ώστε να προκαταλάβει οποιουσδήποτε φόβους για μια κρίση διαδοχής σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά της.

Ο νέος βασιλιάς αναμένεται ευρέως ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του Αμπντάλα, δήλωσαν αναλυτές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα