Αποκαλύψεις χωρίς τέλος για το «greek μίζα party»

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις γύρω από τα πάρτι με τις μίζες σε εξοπλιστικά, αλλά και σε κάθε είδους προμήθεια του ελληνικού κράτους, με την κοινή γνώμη να μένει άφωνη μπροστά στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον ρόλο που μπορεί να διαδραμάτισαν στη διακίνηση μαύρου χρήματος πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

 

Της Αγγελικής Κοσμποπούλου

 

Η αποκάλυψη ότι μέσα από δυο off shore εταιρείες του Γιώργου Καρατζαφέρη –την Catalina International Ltd (η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight) και τη Homeric TCI– διακινήθηκαν εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, «πάγωσε» όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούσαν την υπόθεση της προμήθειας των Super Puma.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο που αφορά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και το τι έχει δηλώσει σε αυτές, αλλά και σε ποινικό επίπεδο, για τη διακίνηση δηλαδή των χρημάτων μέσω των δύο εταιρειών του.

Και ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης, πληθαίνουν συνεχώς τα ευρήματα των δικαστικών αρχών σε υποθέσεις που αφορούν σε διακίνηση μαύρου χρήματος από προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου. Οι πλέον εμβληματικές δικογραφίες, αυτές που αφορούν στα εξοπλιστικά αλλά και τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, βρίσκονται ανοιχτές σε ανακριτικά γραφεία, με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που τις χειρίζονται κυριολεκτικά να μην πιστεύουν το ύψος των μαύρων χρημάτων που διακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο «μέτωπο» των εξοπλιστικών όπου –όπως φαίνεται έγινε το μεγαλύτερο φαγοπότι– ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, κ. Γαβριήλ Μαλλής, καλεί για εξηγήσεις 13 μεγαλοστελέχη γερμανικών εταιρειών για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πρόκειται για στελέχη των εταιρειών Atlas και Rheinmetall AG τα οποία έχουν κληθεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι Γερμανοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για δύο οπλικά συστήματα, το σύστημα υποβρυχίων και το αντιαεροπορικό τύπου ASRAD, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να σταλούν κλήσεις σε απολογία και σε άλλα στελέχη των δυο εταιρειών.

Οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν ότι έχει διακινηθεί ποσό που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως προέκυψε από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, μέρος του «μαύρου» χρήματος επιστρέφει σε Γερμανούς, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως «μίζα από τη μίζα».

 

Η… πονεμένη ιστορία της DePuy

Την ίδια ώρα, τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και τον πακτωλό των εκατομμυρίων που διακινήθηκε εκεί φαίνεται ότι ξεπερνά μια άλλη… πονεμένη ιστορία, αυτή που αφορά στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη μεγάλη έρευνα της Δικαιοσύνης για σκάνδαλο της εταιρείας DePuy, οι αρμόδιοι ανακριτές ξεσκέπασαν μία ακόμα υπόθεση με εκτεταμένο δίκτυο παράνομων πληρωμών σε γιατρούς.

Ειδικότερα, οι ανακριτικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την DePuy, έπεσαν πάνω σε άλλη εταιρεία που πλήρωνε αδρά διευθυντές και γιατρούς για να προωθηθεί ορθοπεδικά είδη που εμπορεύονταν. Την υπόθεση αυτή ερεύνησε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, ο οποίος και άσκησε την ποινική δίωξη για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δικογραφία πλέον ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή κατά της Διαφθοράς, και η συγκεκριμένη υπόθεση διαχωρίστηκε από το μεγάλο σκάνδαλο της εταιρείας DePuy, καθώς οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές μιλούν για μίζες εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται η ανακριτική διαδικασία που θα ακολουθήσει να προσδιορίσει το ύψος της διακίνησης του μαύρου χρήματος. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Α», στο πλαίσιο της ανάκρισης θα ανοιχθούν λογαριασμοί μεγαλογιατρών ώστε να προσδιοριστεί το εύρος των παράνομων πληρωμών και της διαφθοράς.

Να σημειωθεί τέλος ότι η υπόθεση της εταιρείας DePuy αφορούσε υπερκοστολογήσεις ιατρικών ειδών και «δώρα» σε γιατρούς το διάστημα μεταξύ 2000-2006, με τη ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα