«Αποκλειστικά» ο τελικός και η Forthnet στα… κάγκελα

«Δείτε στον ΟΤE-TV αποκλειστικά τον τελικό του Κυπέλλου» είναι ένα από τα εμπορικά σλόγκαν του συνδρομητικού καναλιού του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της Forthnet να τρέχουν στα φαρμακεία για χάπια ηρεμίας.

Γιατί; Πολύ απλά διότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., δεν μπορεί να μεταδίδεται μόνο από συνδρομητικό κανάλι, αλλά υποχρεωτικά και από κανάλι ελεύθερης λήψης. Μόνο που την οδηγία αυτή της Ε.Ε. «ξέχασε» η ΕΠΟ να τη συμπεριλάβει στους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έδωσε στη δημοσιότητα και απηύθυνε στους ενδιαφερόμενους τον Δεκέμβριο του 2012.

Βεβαίως, προηγουμένως και ο αρμόδιος υπουργός Τύπου είχε κι εκείνος με τη σειρά του «ξεχάσει» με Προεδρικό Διάταγμα να προσδιορίσει ποια είναι τα αθλητικά γεγονότα μεγάλου ενδιαφέροντος, ώστε η χώρα μας να είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς, το γεγονός και μόνο ότι δεν προσδιορίστηκε στην προκήρυξη της ΕΠΟ το είδος του καναλιού (ελεύθερο και συνδρομητικό ή μόνο ελεύθερο, αλλά όχι μόνο συνδρομητικό) αποτελεί ένα ακόμη έρεισμα για τη Forthnet στη δικαστική διαμάχη με την ΕΠΟ για το Κύπελλο Ελλάδος. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΕΠΟ να δώσει τα δικαιώματα της μετάδοσης του Κυπέλλου στη Media Goal, η οποία με τη σειρά της να τα δώσει στον ΟΤΕ TV, έχει ήδη κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως απολύτως άκυρη και η επικύρωσή της από το ανώτερο δικαστήριο (Εφετείο) έχει μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα.

Πολλά ερωτηματικά…

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που τίθενται για όλα τα παραπάνω.

1) Γιατί η ΕΠΟ προχώρησε σε σύνταξη ασαφούς προκήρυξης για τον τελικό της διοργάνωσης του Κυπέλλου, χωρίς να προσδιορίσει –πέραν του είδους του σταθμού που θα μετέδιδε τον τελικό– ακόμη και άλλα σημαντικά από οικονομικής πλευράς «κομμάτια» της μετάδοσης, όπως ιντερνετικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις, μεταδόσεις στο εξωτερικό κ.λπ.

2) Πώς η κυπριακή offshore Media Goal προσήλθε στον διαγωνισμό χωρίς εκ του νόμου να έχει δικαίωμα συμμετοχής, και χωρίς να γνωρίζει εάν κερδίζοντας τον διαγωνισμό θα είχε δικαίωμα ιντερνετικής, ραδιοφωνικής και διεθνούς μετάδοσης.

3) Τι είδους δικαιώματα αγόρασε από τη Media Goal ο OTE TV, αφού η κυπριακή εταιρεία δεν είχε προσδιορίσει συμβατικά τα δικαιώματα της μετάδοσης που αγόρασε από την ΕΠΟ; Αν πάλι τα δικαιώματα αυτά που η ΕΠΟ δεν προσδιόρισε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος συμπεριελήφθησαν στη σύμβαση με τη Media Goal, τότε μάλλον δύσκολα οι υπεύθυνοι της ΕΠΟ αλλά και της Media Goal θα αποφύγουν τη διαβίωση σε ευαγή ιδρύματα τύπου Κορυδαλλού…

Στα παραπάνω ερωτηματικά και ορισμένα άλλα τα οποία εν καιρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας θα διατυπωθούν, είναι σίγουρο ότι η ΕΠΟ δύσκολα θα μπορέσει να δώσει πειστικές απαντήσεις στην εισαγγελέα κα Καλλιόπη Νταγιάντα, που πέραν της έρευνας των διαδικασιών μαγνητοσκόπησης του κ. Μπαλτάκου από τον κ. Κασιδιάρη έχει και την ποινική δικογραφία της Forthnet εις βάρος της ΕΠΟ.

Με ασφαλιστικά μέτρα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα

Ένα πρόσθετο στοιχείο για την έκβαση του ποινικού, όσο και του αστικού σκέλους της διαμάχης μεταξύ ΕΠΟ και Forthnet είναι και η υπ’ αριθ. 520/2013 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιώς, που με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων προσδιόρισε τα σημαντικά γεγονότα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τι είπε η απόφαση; Κρατηθείτε για να μην πέσετε.

«Σημαντικά γεγονότα που θα μεταδίδονται από ελεύθερο σταθμό και όχι μόνο από τη NOVA είναι αγώνες των ανά εβδομάδα πέντε πρώτων ομάδων στη βαθμολογία του πρωταθλήματος»!!!

Η παραπάνω απόφαση είχε προέλθει μετά από δικαστική διαμάχη μεταξύ Forthnet και ΣΚΑΪ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις στιγμιοτύπων.

Σημείωση: Η διαμάχη τελείωσε μετά την ένταξη του Παναθηναϊκού στην κεντρική διαχείριση μέχρι το 2017.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν και ο πλέον αδαής ότι είναι δύσκολο για οποιοδήποτε δικαστήριο να δεχθεί ότι εάν είναι σημαντικό αθλητικό γεγονός, που μπορεί να μεταδοθεί από ελεύθερο σταθμό, ο αγώνας Καλλονή-Πλατανιάς (που περιστασιακά μία εκ των δύο ομάδων θα βρεθεί σε μία από τις πρώτες πέντε θέσεις του πρωταθλήματος), και όχι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, π.χ., μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ή ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ, ομάδων που έχουν ήδη προκριθεί.

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, το έργο έχει ακόμη πολλά επεισόδια και βεβαίως κρύβει πολλές εκπλήξεις –μάλλον δυσάρεστες– για ορισμένα ονόματα, που ενεπλάκησαν μάλλον με το αζημίωτο στην υπόθεση αυτή.

Τα ασφαλιστικά μέτρα

1 sc
2 sc
3 sc
4 sc

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα