ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποζημίωση για ηθική βλάβη σε ιδιοκτήτη σκύλου για το θάνατο του ζώου από ηλεκτροπληξία

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε σε ιδιοκτήτη σκύλου χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη για το θάνατο του ζώου από ηλεκτροπληξία. Αναγνώρισε ευθύνες σε τεχνικούς της ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ) καθώς έκρινε ότι «παρέλειψαν να προβούν σε προληπτικούς ελέγχους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προς την οικία του ενάγοντος, αλλά και σε εργασίες συντήρησης αυτού, όπως αντικατάσταση φθαρμένων υλικών, με συνέπεια την θανάσιμη ηλεκτροπληξία του σκύλου του».

«Δεν αποδείχθηκε –αναφέρεται στη δικαστική απόφαση– ότι η ηλεκτροπληξία που υπέστη ο σκύλος οφειλόταν σε πρόβλημα της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης ή σε δάγκωμα καλωδίου εκ μέρους του σκύλου. Αποδείχθηκε όμως ότι για την ηλεκτρολογική βλάβη στην οικία του ενάγοντος ευθύνεται κατά ένα μέρος και ο ίδιος ο ενάγων που δεν είχε φροντίσει να εγκαταστήσει στην οικία του ισοδυναμικές συνδέσεις και αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες, αλλά και στο θανάσιμο τραυματισμό του σκύλου του συνέβαλε, ενεργώντας αμελώς και μη επιδεικνύοντας τη δέουσα επιμέλεια, ως μέσος συνετός άνθρωπος, δένοντας αυτόν στη βάση της εξωτερικής κλιματιστικής μονάδας, ήτοι σιδερένιας βάσης ηλεκτρικής συσκευής».

Ο θάνατος του άτυχου ζώου (φυλής Rhodesian Ridgeback) επήλθε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Ο σκύλος του που ήταν δεμένος στην βάση της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού η οποία βρισκόταν στον προαύλιο χώρο της οικίας του, υπέστη ηλεκτροπληξία, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Και ο ιδιοκτήτης όμως του σκύλου υπέστη ηλεκτροπληξία όταν τον άγγιξε και εκσφενδονίσθηκε σε απόσταση περίπου δύο μέτρων. Κλήθηκε άμεσα ηλεκτρολόγος ο οποίος αφού προέβη σε άμεσο έλεγχο ολόκληρης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού διαπίστωσε ότι το κλιματιστικό στο οποίο ήταν δεμένο το ζώο δεν είχε ρεύμα, ότι δεν υπήρχε καμία διαρροή στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και όλες οι γειώσεις ήταν σωστές. Και άλλοι ηλεκτρολόγοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα και απέδωσαν το συμβάν σε διακοπή συνέχειας του αγωγού του ουδετέρου λόγω κακής επαφής των σημείων σύνδεσής του πάνω στην κολόνα της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η εναγομένη, τεχνικοί της οποίας την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας του ενάγοντος, όπου δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα και την επόμενη ημέρα συνεργείο αφού ανέβηκε στην κολόνα που ηλεκτροδοτούσε την οικία του προέβη σε αντικατάσταση του ουδετέρου. Για το περιστατικό διενεργήθηκε και πραγματογνωμοσύνη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), το οποίο κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή εξαιτίας της αμελούς συμπεριφοράς των υπαλλήλων της εναγομένης, συνιστάμενης στην παράλειψη της εκ του νόμου υποχρεώσεως περί επιμελούς συντηρήσεως του δικτύου ηλεκτροδότησης, προκλήθηκε περιουσιακή ζημία στον ενάγοντα αλλά και σημαντική διακινδύνευση της ζωής του ιδίου και των συνοικούντων του.
Η αποζημίωση που επιδικάστηκε ανέρχεται στο ποσόν των 11.700 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα