ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Μνημόνιο» ανθρωπιάς για συνταξιούχο οφειλέτρια

«Λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, και αυτά (φόροι και τέλη) αποτελούν αιτία δραματικής μειώσεως των εισοδημάτων-μισθών και των συντάξεων των οφειλετών με αποτέλεσμα στη συνέχεια την αδυναμία αυτών (οφειλετών) να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τους πιστωτές τους και έτσι να υφίσταται αλυσιδωτή καταστροφική συνέπεια, φαινόμενο το οποίο ένα σύγχρονο κράτος δικαίου οφείλει να αντιμετωπίσει και κάνει με τη ρυθμιστική παρέμβαση του εφαρμοζομένου νόμου, ώστε να μη εγκαταλειφθεί ο πολίτης σε μία χωρίς διέξοδο προοπτική κατάσταση από την οποία άλλωστε και οι πιστωτές δεν μπορούν να αντλήσουν κανένα κέρδος».

Με αυτό το σκεπτικό που συνάδει απόλυτα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενός νόμου που στην κυριολεξία έχει σώσει ανθρώπινες ζωές τα χρόνια που διανύουμε, η Ειρηνοδίκης Ελευσίνας, εξέδωσε μια ακόμα απόφαση που ρυθμίζει υπέρ των αναγκών επιβίωσης μιας ολόκληρης οικογένειας τα χρέη της συνταξιούχου μητέρας.

Η αιτούσα είναι έγγαμη συνταξιούχος που είχε περιέλθει, χωρίς δική της υπαιτιότητα, σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των οφειλών της προς έξι πιστώτριες τράπεζες. Ο  σύζυγός της είναι επίσης συνταξιούχος ΙΚΑ και έχει δύο ενήλικα παιδιά, εκ  των οποίων το ένα συζεί μαζί της διότι είναι άνεργο και το άλλο σπουδάζει στην Ιταλία και χρειάζεται οικονομική συνδρομή. Η αιτούσα έχει στην κυριότητά της ένα διαμέρισμα το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία της οικογένειάς της. Αποδείχτηκε, δε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου,  ότι τα εισοδήματα της και του συζύγου της έχουν υποστεί μία μείωση, της ίδιας, σε ποσοστό 38%, του δε συζύγου της, σε ποσοστό 45% των αρχικώς λαμβανομένων ποσών κατά το έτος 2010 και δεν διαθέτουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως και αυτά (φόροι και τέλη) αποτελούν αιτία δραματικής μειώσεως των εισοδημάτων-μισθών και των συντάξεων των οφειλετών με αποτέλεσμα στη συνέχεια την αδυναμία αυτών (οφειλετών) να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τους πιστωτές τους. Απόρριψη ισχυρισμού πιστώτριας τράπεζας περί δόλιας αδυναμίας πληρωμής από την αιτούσα, διότι αποδείχθηκε ότι η αιτούσα, λόγω των οικογενειακών της υποχρεώσεών (ασθένεια του πατέρα της), καθώς και  για την πραγματοποίηση επισκευών στην κύρια κατοικία της εξ αιτίας παλαιότητάς της, αναγκάσθηκε να καταφύγει σε προσωπικό δανεισμό και κυρίως να συνάψει με την πρώτη πιστώτρια δανειακή σύμβαση και κατόπιν παρότρυνσης αυτής, με επιτόκιο σε ελβετικό φράγκο (CHF), με αποτέλεσμα να διογκωθεί το ανεξόφλητο δανειακό υπόλοιπο από την μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ φράγκου και εξαιτίας της ανατιμήσεως του φράγκου σε βάρος του ευρώ.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση της για ρύθμιση οφειλών προς τις πιστώτριες τράπεζες με τον ορισμό των μηνιαίων καταβολών επί πενταετία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο:

# Ρυθμίζει τα χρέη της αιτούσας με μηνιαίες καταβολές επί 49 μήνες για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων όλων των ανέγγυων πιστωτριών της αιτούσας, ποσού 60 ευρώ, και ποσού 140 ευρώ, για την εξυπηρέτηση της εμπραγμάτως εξασφαλισμένης απαιτήσεως της πρώτης μετέχουσας τραπεζικής εταιρείας .

# Καθορίζει τις μηνιαίες επί 49 μήνες καταβολές της αιτούσας προς τις πιστώτριές της στο ποσό των 350 ευρώ, το οποίο θα διανέμεται συμμετρικά μεταξύ τους και το οποίο θα καταβάλλεται μέσα στο πρώτο τριήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το δεύτερο μετά τη δημοσίευση της απόφασης μήνα.

# Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της αιτούσας, ήτοι ένα διαμέρισμα, κατά πλήρη κυριότητα 100%, επιφανείας 105 τετρ. μ,  α’ ορόφου  οικοδομής, που βρίσκεται στην Ελευσίνα Αττικής και επί της οδού …

# Επιβάλλει στην αιτούσα την υποχρέωση να καταβάλλει για την εμπραγμάτως εξασφαλισμένη απαίτηση της πρώτης μετέχουσας τραπεζικής εταιρείας για τη διάσωση της κυρίας κατοικίας το ποσό των 242,314 ευρώ το μήνα και επί 180  μήνες, η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει τρία έτη μετά τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα