ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πέρασε από την Ελλάδα ο Νο1 Γάλλος τζιχαντιστής

«Μαύρη τρύπα» για την ασφάλεια της Ευρώπης αποτελούν οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, που μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση με σφραγίδα ISIS επιχειρούν να «φορτώσουν» τις δικές τους ευθύνες, λάθη και παραλείψεις, στην Ελλάδα.

Τα όσα αναφέρει ο Ρασίντ Κασίμ, Νο1 καταζητούμενος τζιχαντιστής με γαλλικό διαβατήριο, στον ερευνητή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, είναι ενδεικτικά της… ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολυδαίδαλες υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας τον κίνδυνο των Ευρωπαίων εξτρεμιστών.

Γνωστός με το ψευδώνυμο «Le recruteur» (σ.σ. «ο στρατολογητής») και χρησιμοποιώντας το κρυπτογραφικό σύστημα επικοινωνίας Telegram, ο 29χρονος Κασίμ είναι ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται η ιδεολογική καθοδήγηση και η οργάνωση μίας σειράς επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους» στη Γαλλία. Ανάμεσά τους ο αποκεφαλισμός του ιερέα Ζακ Χάμελ μέσα στον καθολικό ναό του Ντε Ρουβριέ στο Σεντ Ετιέν και το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου δύο αξιωματικών της Αστυνομίας στο προάστιο Μαγκναβίλ του Παρισίου. Στον «στρατολογητή» αποδίδεται και το σχέδιο ανατίναξης ενός παγιδευμένου με φιάλες υγραερίου αυτοκινήτου, πολύ κοντά στην Παναγία των Παρισίων, το οποίο απετράπη την τελευταία στιγμή από τις γαλλικές Αρχές που συνέλαβαν τρεις γυναίκες και έναν ανήλικο λίγο πριν σκορπίσουν ξανά τον θάνατο και τον τρόμο στην «πόλη του Φωτός».

Στη συνέντευξή του στον Αμερικανό ερευνητή, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Jihadology.net, ο Ρασίντ Κασίμ αποδομεί τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς ενώ τον είχαν υπό στενή παρακολούθηση κατάφερε να ξεγλιστρήσει και να φτάσει στην Τουρκία και μετέπειτα τα ίχνη του να χαθούν στις περιοχές που ελέγχει το ISIS, κάπου ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία. «Οι μπάτσοι ήξεραν για μένα. Κάθε φορά που πήγαινα για τρέξιμο, υπήρχαν πάντα δύο αστυνομικοί πίσω μου. Στη συνέχεια κρύβονταν. Ήταν γελοίο», σημειώνει αρχικά ο «στρατολογητής» για τη ζωή του στη Γαλλία, καθώς οι Αρχές γνώριζαν πως είχε αναπτύξει εξτρεμιστικές ιδέες στο τζαμί της μικρής πόλης Ρουάν που διέμενε με την οικογένειά του.

Στις αρχές του 2015, ο Κασίμ εξομολογείται ότι η γυναίκα του (σ.σ. δεν αποκάλυψε τα στοιχεία της) είδε ένα όνειρο: «Υπήρχε ένα λιοντάρι που μας εμπόδιζε να φύγουμε. Υπήρχε όμως και μία μουσουλμάνα γυναίκα που μας καθησύχαζε ότι μπορούμε να φύγουμε ειρηνικά. Η γυναίκα αυτή βούτηξε το λιοντάρι και το πέταξε μακριά. Όταν ξύπνησε η γυναίκα μου ήταν 03:00 τα ξημερώματα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να φύγουμε την αμέσως επόμενη ημέρα στις 03:00».

kasim-kapelo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Με βάρκα στην Ελλάδα»
Ο 29χρονος –ηγετικό στέλεχος του ISIS– υποστηρίζει πως «παρ’ ότι στις Αρχές ήμουν γνωστός για προσηλυτισμό και μυστικοί αστυνομικοί με παρακολουθούσαν, το όνειρο της γυναίκας μου μας έδωσε εμπιστοσύνη και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Ήταν απίστευτο, εγκαταλείψαμε τη Γαλλία με μόλις 1.500 ευρώ στις τσέπες μας. Από τη Λυών οδικώς φτάσαμε στη Σικελία της Ιταλίας, περάσαμε απέναντι στην Ελλάδα με βάρκα και από εκεί καταλήξαμε στην Τουρκία».

Σε επικοινωνία τής «Α» με τον Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, ο Αμερικανός πανεπιστημιακός μάς επιβεβαίωσε την αναφορά του Ρασίντ Κασίμ για ταξίδι μέσω της Ελλάδας, δεν γνώριζε (σ.σ. ή δεν θέλησε) όμως να μας πει για πόσο διάστημα έμεινε στη χώρα μας ή με ποιους είχε επαφές.

Όσον αφορά τον λογαριασμό του 29χρονου «στρατολογητή» στο Telegram, με το ψευδώνυμο «Sabre de Lumière», απενεργοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα – αφού πρώτα είχε προλάβει να μυήσει στο τζιχάντ μερικές δεκάδες νεαρούς Γάλλους. Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, πάντως, σημειώνουν ότι στις αρχές του 2015 δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση από τις γαλλικές Αρχές για την περίπτωση του Κασίμ, ενώ η γενικότερη αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι Έλληνες αστυνομικοί, από τη συνεργασία τους με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, είναι πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη συγκέντρωση και διαχείριση πληροφοριών. Ιδιαίτερα δε με τη Γαλλία, λόγω και της «Βαβέλ» που επικρατεί στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι πληροφορίες για υπόπτους φτάνουν με το… σταγονόμετρο και πολλές φορές εκ των υστέρων.

kasim-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η περίπτωση Αμπαούντ
Χωρίς κανείς να μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα «πού, πότε και πόσο» έμεινε στη χώρα μας ο Ρασίντ Κασίμ, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2015 πέρασαν από την Ελλάδα σημαίνοντα πρόσωπα του ISIS. Τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του «εγκέφαλου» των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, δείγμα DNA του οποίου βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι. Στα τέλη του 2015 οι Γάλλοι είχαν σπεύσει να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι ο τζιχαντιστής πέρασε σε ευρωπαϊκό έδαφος ανάμεσα σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, ωστόσο σήμερα εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Αμπαούντ να ήρθε στην Αθήνα από τη Γαλλία ή το Βέλγιο προκειμένου να προμηθεύσει με πλαστά ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα συνεργούς του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα