ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το «μάλε βράσε» στη δίκη για τις μίζες των TOR-M1

Πρωτοφανείς καταστάσεις σημειώνονται στη μεγάλη δίκη για τις μίζες που αφορούν την προμήθεια του οπλικού συστήματος TOR-M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο προσωρινά κρατούμενος, εδώ και περίπου έντεκα μήνες, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης.

Μετά από εφτά συνεδριάσεις του δικαστηρίου (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) η δίκη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επί της ουσίας (συνεχίζεται, αύριο Τρίτη), καθώς η άρνηση στο αίτημα συνηγόρων για σύντομη αναβολή της δίκης οδήγησε την κατάσταση στα άκρα με αποχωρήσεις δικηγόρων, αυτεπάγγελτους διορισμούς νέων υπερασπιστών ακόμα και στην αποβολή συνηγόρου από το ακροατήριο συνοδεία αστυνομικών οργάνων!
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στην περασμένη Πέμπτη σε βάρος του πληρεξούσιου δικηγόρου του απόντος από τη δίκη, καταζητούμενου έμπορου όπλων, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, γνωστού ποινικολόγου, Θεμιστοκλή Σοφού.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 17 Ιουνίου, στη δεύτερη κατά σειρά διακοπή της συνεδρίασης, οι δικηγόροι δήλωσαν ότι απέχουν από τη διαδικασία τηρώντας σχετική απόφαση της Ολομέλειας των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη και του επίσης κατηγορούμενου γιου του, Μιχάλη, που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση και είναι και αυτός προφυλακισμένος, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που δεν τους επιτρέπει να παρίστανται πλέον στη δίκη αυτή μετά και τη δεύτερη διακοπή της, γεγονός που θεωρεί απαράδεκτο και υποστηρίζει, ο Σύλλογος, ότι έπρεπε απλώς να αναβληθεί. Το δικαστήριο όμως όρισε άλλον δικηγόρο υπεράσπισής τους.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι οι συνήγοροι των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, για την υπόθεση που επιδικάζεται, «έχουν δηλώσει ότι έχουν φύγει», από την υπεράσπισή τους, και για αυτό το Δικαστήριο όφειλε να τους ορίσει άλλον.
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι ο διορισθείς από το δικαστήριο δικηγόρος ουδέποτε τον επισκέφθηκε στη φυλακή «για να ακούσει τις απόψεις μου για την υπόθεση», και δεν μελέτησε κανένα έγγραφο σχετικό, ούτε βεβαίως και τη δικογραφία. Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας το ότι, και με την απαγόρευση στον συνήγορό του κ. Μαντζουράνη, από το Δικηγορικό Σύλλογο, να τον υπερασπιστεί, εκείνος ουσιαστικά μένει μετέωρος «και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μου».
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης, παρέδωσαν στο δικαστήριο έγγραφη δήλωσή τους με την οποία αιτούνταν την αναβολή της δίκης για 1 μήνα για να μπορέσει να μελετήσει ο νέος δικηγόρος την υπόθεση.
Η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για «σαφείς τακτικές από τη μεριά της υπεράσπισης ώστε να μην γίνει η δίκη, και να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή», και επισημαίνει ότι η απαγόρευση των Δικηγορικών Συλλόγων για να παρίστανται οι δικηγόροι υπεράσπισης μετά και την δεύτερη διακοπή, «δεν ισχύει γιατί αυτή η δίκη έχει χαρακτηριστεί ειδικής σημασίας», και θα μπορούσαν, επομένως, να παραστούν.
Από την πλευρά του, ο Θεμιστοκλής Σοφός, συνήγορος υπεράσπισης του φυγόδικου Σύρου, Φουάντ αλ Ζαγιάντ, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου εάν θα παραμείνει για να υπερασπιστεί τον πελάτη του, απάντησε «δεν αποχωρώ από την υπεράσπισή του, αλλά απέχω από την άσκηση του καθήκοντός μου», επαναλαμβάνοντας τα ίδια για την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος.
Το δικαστήριο δεν διόρισε άλλον δικηγόρο για τον πελάτη του κ. Σοφού αλλά όταν την περασμένη Πέμπτη ο συνήγορος πήγε στο δικαστήριο για να παραστεί με το πληρεξούσιο του καταζητούμενου κατηγορούμενου οι δικαστές δεν τον δέχτηκαν λέγοντας του ότι «απέχει». Όταν ο συνήγορος διαμαρτυρήθηκε δόθηκε εντολή από έδρας στα παριστάμενα αστυνομικά όργανα να τον αποβάλουν από την αίθουσα.

Ποιοι δικάζονται
Στο εδώλιο κάθονται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, αλλά και η σύζυγός του, που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ.
Ως εκπρόσωπος του καταζητούμενου Φουάντ Αλ Ζαγιάντ εμφανίστηκε ο κ. Σοφός ο οποίος υποστήριξε ότι είναι παράνομη η παραπομπή του πελάτη του υποστηρίζοντας ότι δεν κλητεύθηκε ποτέ κατά την προδικασία, ούτε στην προκαταρκτική εξέταση, ούτε κλήθηκε σε απολογία, ούτε πήρε κλήση για το δικαστήριο. Ακόμη, ο κ. Σοφός είπε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος βρίσκεται στη Δαμασκό της Συρίας και ουδέποτε του δόθηκε η ευκαιρία να πει τις απόψεις του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ υπήρξε εκπρόσωπος εταιρίας η οποία ανέλαβε αντισταθμιστικά ωφελήματα για την προμήθεια των TOR-M1. Ο δε πρώην υπουργός της Κύπρου είχε εκδοθεί στην Ελλάδα έπειτα από αίτημα των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση των εξοπλιστικών. Τόσο ο Ντίνος Μιχαηλίδης όσο και οι συγκατηγορούμενοι του κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορούν παράνομες αμοιβές ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων που διακινήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το ΥΠΕΘΑ των TOR-M1 επί υπουργείας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι αμοιβές είχαν ως τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα