ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το μεγάλο φαγοπότι στα αεροδρόμια

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει την πρώτη θέση στον τομέα της διαφθοράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιπτώσεις που μας εκπλήσσουν για το θράσος ορισμένων κρατικών λειτουργών(;) που παρανομούν προκειμένου να ευνοήσουν κάποιους φίλους τους ή για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις κάποιου κυβερνητικού στελέχους των εκάστοτε κυβερνήσεων ή κάποιων βουλευτών.

Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή έδωσε μια έρευνα των συντακτών μας μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες επαγγελματιών που έχουν μισθώσει εμπορικούς χώρους στα ελληνικά αεροδρόμια. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή, ώστε να γίνουμε απολύτως κατανοητοί για την έκταση του σκανδάλου.

Ως γνωστόν, στα αεροδρόμια της χώρας λειτουργούν διάφορα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των διακινουμένων επιβατών. Τα καταστήματα αυτά μισθώνονται από την ΥΠΑ με την ιδιότητα της διαχειριστικής αρχής των αεροδρομίων, μέσα από διαδικασίες δημοσίων πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Ποιο είναι το θέμα; Ενώ οι δημόσιοι διαγωνισμοί καταλήγουν σε ένα τίμημα, κάποιοι μισθωτές που έχουν «βύσμα» στις διοικήσεις της ΥΠΑ, επικαλούμενοι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αφού κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών προσφέρουν υψηλό τίμημα, μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού στις εταιρείες τους και μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, υποβάλλουν αίτημα στην ΥΠΑ να μειωθεί το μηνιαίο μίσθωμα.

Κάποια στελέχη της ΥΠΑ, χωρίς να τους παρέχεται από τη νομοθεσία το δικαίωμα αυτό –παρέχεται μόνο στον εκάστοτε υπουργό Μεταφορών– έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις έως και 60%(!!!). Βεβαίως, η παραπάνω μείωση είναι απολύτως αυθαίρετη, αλλά κυρίως παράνομη. Και το ότι είναι παράνομη δεν το λέμε εμείς, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στις 2/6/2014, με το υπ’ αρ. πρωτ. 2099/2013 έχει γνωμοδοτήσει ότι «οι παραπάνω πράξεις οργάνου της ΥΠΑ δεν είναι νόμιμες αλλά απολύτως άκυρες και δεν δεσμεύουν το νομικό πρόσωπο του Δημοσίου».

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ακόμη γνωμοδοτήσει ότι «μπορούν να ανακληθούν από τη Διοίκηση και δη από τον αρμόδιο για την αναπροσαρμογή των συμβάσεων μίσθωσης υπουργό οι υπό αναρμοδίων εκδοθείσες διοικητικές πράξεις μείωσης προβλεπομένων μισθωμάτων υπό την ως άνω έννοια της απόλυτης ακυρότητός τους». Και επίσης γνωμοδοτεί ότι «απαιτείται η σύνταξη από την υπηρεσία των σχετικών χρηματικών καταλόγων, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για την είσπραξη των χρημάτων που αντιστοιχούν στις παραπάνω μειώσεις».
Τον ύπνο δικαίου οι αρμόδιοι

Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω γνωμοδότηση έχει αποσταλεί στους τρεις τελευταίους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Σταθάκη και Σπίρτζη, κανείς από αυτούς δεν προέβη σε κάποια ενέργεια, ώστε να ανακληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις προαναφερθείσες μειώσεις, που είναι και λεφτά του Δημοσίου. Μάλιστα, ο νυν υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τις προαναφερθείσες μειώσεις, απάντησε μέσω της Βουλής ότι «είναι μεγάλος ο όγκος των εγγράφων» ώστε να μην είναι δυνατή η χορήγηση στοιχείων στον βουλευτή.

Για να βοηθήσουμε, λοιπόν, τον συμπαθή κατά τα άλλα υπουργό Υποδομών, είμαστε στη διάθεσή του να θέσουμε υπ’ όψιν του τη σχετική λίστα με τις παράνομες μειώσεις, τις οποίες μπορεί και ο ίδιος να προμηθευτεί εάν ψάξει λίγο καλύτερα το γραφείο του, δεδομένου ότι οι λίστες αυτές όπως προείπαμε έχουν αποσταλεί μαζί με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ στον ίδιο και στους προκατόχους του.

Αλλά και εάν υποθέσουμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι απασχολημένος με τα υπουργικά του καθήκοντα, ο καθ’ ην αρμόδιος υπουργός Διαφθοράς κ. Δ. Παπαγγελόπουλος και η αρμοδία προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κα Ελένη Ράικου εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τα παραπάνω σοβαρά θέματα. Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή τους.
Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε μερικές περιπτώσεις μειώσεως μισθώσεων, που κυριολεκτικά βγάζουν μάτια:

• Αεροδρόμιο Ρόδου: Αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 25.800€, μείωση 44%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 14.400€
• Επίσης Αεροδρόμιο Ρόδου: Τυποποιημένα είδη, μηνιαίο μίσθωμα 6.695€, μείωση 44%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 3.749€
• Πάλι Αεροδρόμιο Ρόδου: Αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 27.650€, μείωση 42,32%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 15.948,52€
• Αεροδρόμιο Σαντορίνης: Κυλικείο-αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 30.365€, μείωση 42,32%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 17.514,53€
• Αεροδρόμιο Σκιάθου: Αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 9.870€, μείωση 44%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 5.527,20€
• Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς: Κυλικείο-αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 13.990€, μείωση 42%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 8.069, 43€
• Αεροδρόμιο Μυκόνου: Κυλικείο-αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 12.634€, μείωση 65%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 4.421,9€
• Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Πάρκινγκ, μηνιαίο μίσθωμα 177.000€, μείωση 36%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 113.280€
• Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Εστιατόριο, μηνιαίο μίσθωμα 47.200€, μείωση 37%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 29.283€
• Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Πάρκινγκ, μηνιαίο μίσθωμα 7.250€, μείωση 38,81%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 4.438€
• Αεροδρόμιο Ακτίου: Κυλικείο, μηνιαίο μίσθωμα 12.850€, μείωση 42,32%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 7.411,88€
• Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης: Κυλικείο, μηνιαίο μίσθωμα 6.181€, μείωση 30%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 4.326,7€
• Αεροδρόμιο Ζακύνθου: Αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 28.780€, μείωση 30%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 20.146,35€
• Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Εστιατόριο, μηνιαίο μίσθωμα 30.100€, μείωση 54,98%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 13.551,12€
• Αεροδρόμιο Χανίων: Αναψυκτήριο, μηνιαίο μίσθωμα 35.454€, μείωση 30%, καταβαλλόμενο μίσθωμα 24.817€

Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα μειώσεων. Υπάρχουν κι άλλα, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Δημόσιο από τις παράνομες αυτές μισθώσεις μηνιαίως χάνει 469.615,69 ευρώ(!!!).

Αν πολλαπλασιάσουμε επί 36 μήνες, μιας και μιλάμε για την τελευταία τριετία, αντιλαμβάνεται κανείς 16.906.164,84 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 17 εκατ. ευρώ. Αν για κάποιους υπουργούς το ποσόν φαίνεται μικρό, για κάποιους άλλους που ψάχνουν να βρουν ένα πιάτο φαγητό φαντάζει βουνό…

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα