Αποποινικοποιείται η βλασφημία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση του εγκλήματος της βλασφημίας ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, η αποποινικοποίηση της βλασφημίας έχει τεθεί υπό την κρίση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και η διαδικασία «τρέχει» παράλληλα με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης», και όπως υπογραμμίζεται αυτήν τη θέση θα εκφράσει προσεχώς και κατά την εξέταση της χώρας μας από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (3-4 Αυγούστου στη Γενεύη).

Πώς εξηγούν από το υπουργείο τη νομική αναγκαιότητα αποποινικοποίησης της βλασφημίας; Επιχειρηματολογούν ότι, με βάση το Ποινικό Δίκαιο, η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. Ο προσδιορισμός της τελευταίας χωρεί με στάθμιση των εμπειρικών – αποδείξιμων αποτελεσμάτων της. Ωστόσο, στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης.

Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα