“Αποτελεί μυστήριο πως η Ελλάδα εκτός μνημονίου θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος”

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε  ο Γερμανός οικονομολόγος Jens Bastian. Το πρώην μέλος της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλησε για το ελληνικό χρέος εκφράζοντας την απορία του πως “Η Ελλάδα εκτός μνημονίου θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος;”

“Η αναδιάρθρωση του χρέους ως πανάκεια από μόνη της δεν επιλύει κανένα από τα βαθιά ριζωμένα, οικονομικά και διοικητικά προβλήματα της Ελλάδας”, τονίζει αρχικά ο Jens Bastian.

Διερωτάται πώς αυτό το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί εκτός προγράμματος, με χρηματοδότηση από τις αγορές και σε επιτόκια που θα το καταστούν βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου….παραμένει μυστήριο….

Όπως επισημαίνει, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία “επένδυσε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην επίτευξη της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, αντί να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Σχολιάζοντας το σχέδιο περί εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ο έγκριτος οικονομολόγος, υπογραμμίζει πως το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, είναι “σχεδόν αντίγραφο του αφηγήματος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το 2014”.

“H πολιτική των άκρων εξακολουθεί να κυβερνά στην Αθήνα”

Ο Jens Bastian τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρύτερου πολιτικού συνασπισμού, υποστηρίζοντας πως “η βασική διαφορά της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν βγει από το πρόγραμμα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, είναι ότι σε αυτές τις τρεις χώρες η συναίνεση ήταν δυνατή στην αρχή του προγράμματος”.

“Αντ ‘αυτού, προς απογοήτευση πολλών, η πολιτική των άκρων εξακολουθεί να κυβερνά στην Αθήνα, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, σημειώνει.

Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία ως μέλος της Task Force τη διετία 2011-2013, αναφέρει πως κάποιες φορές αμφισβητήθηκε η συμμετοχή τους στις συζητήσεις, τονίζει ωστόσο πως “υπήρχαν διάφορα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαμε προσεγγίσει διαφορετικά”.

Όσο για το αν του ζητηθεί να συμμετέχει ξανά σε μία Ομάδα Δράσης, η απάντησή του είναι “ναι”.”Ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια. Θέλω αυτή τη χώρα και οι πολίτες της να νικήσουν”, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα