Αποτυχημένο τρυκ Τσίπρα να «κλέψει» τη συναίνεση της αντιπολίτευσης

Τα φώτα της ράμπας στο τελευταίο Eurogroup έσβησαν, οι υπουργοί της Ευρωζώνης επέστρεψαν στις χώρες τους και η ζωή συνεχίζεται. Όπως ακριβώς συνεχίζεται και η επικοινωνιακή συνταγή του Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να παραταθούν τα… πανηγύρια για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. Το αφήγημα γνωστό –«πέρασαν τα δύσκολα, παίρνουμε ανάσα»– αλλά και υποβοηθητικό ώστε να ξεφύγει προσωρινά ο Αλέξης Τσίπρας από τις Συμπληγάδες της κριτικής.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση, η οποία στέκεται επιθετικά απέναντι στον πρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και οι γκρίνιες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην λησμονούμε ότι ανάμεσα στα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την προηγούμενη Τρίτη το πρωί ο Νίκος Φίλης έριξε τα βέλη του κατά ριπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου παραδέχθηκε ότι τα πλεονάσματα του 3,5% που συμφωνήθηκαν την 15η Ιουνίου ισοδυναμούν με σκληρή λιτότητα. Επίσης ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αναλύσεις από το εξωτερικό που προβλέπουν, πως η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της από τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το 3ο πρόγραμμα και προεξοφλούν και 4ο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση θέτοντας δύο διαφορετικά θέματα προς ενημέρωση των αρχηγών. Με τη δικαιολογία της ενημέρωσης για το Κυπριακό επιχείρησε να περάσει το πνεύμα της συναίνεσης και για την απόφαση του Eurogroup. Όμως το τρυκ του Μαξίμου δεν έπιασε και ο κ. Τσίπρας εισέπραξε αρνήσεις, ενώ προκάλεσε τον γέλωτα με το να τονίσει την σημαντική συμβολή της Άνγκελα Μέρκελ για την επίλυση του Κυπριακού, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας είναι στο χειρότερο επίπεδο ιστορικά.

 

Οι απαντήσεις

Αυτό που διαπίστωσε από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας είναι ότι μάλλον με την απόφαση του Eurogroup κατάφερε να ομογενοποιήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Διότι το νικητήριο μύθευμα του Μαξίμου μάλλον τους εξόργισε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώτος που συνάντησε ο πρωθυπουργός, του είπε ξεκάθαρα ότι οι καθυστερήσεις πάντα μας οδηγούν στην θέση αφετηρίας, με συνέπεια τα μέτρα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο Βασίλης Λεβέντης κατάμουτρα του ζήτησε να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, ενώ με την Φώφη Γεννηματά η κατάσταση πήγε να ξεφύγει, καθώς από το καλημέρα οι αιχμές ήταν δηλητηριώδεις.

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτός ήταν απότομος τονίζοντας στον πρωθυπουργό ότι δεν θέλει καμία ενημέρωση για το Eurogroup και ότι έχουν να πουν θα το κάνουν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας που κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, μάλλον πήγε αποφασισμένος να τρολάρει τον πρωθυπουργό, αφού του χάρισε βιβλίο για τα «100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης».

Όμως το σημαντικό ήταν πως όταν ο πρωθυπουργός είπε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων πως «τώρα προχωράμε μπροστά», έλαβε μία απάντηση που του προκάλεσε αμηχανία. «Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από καμία διαπραγμάτευση και εξέλιξη με τους εταίρους. Νέα Μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που δεν θα βάλει φρένο σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά ο λαός», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Το ρεζουμέ από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι όλοι του καταλογίζουν πως άργησε να κλείσει την αξιολόγηση με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να είναι δέσμια, οπότε η ενημέρωση δεν έχει κανένα νόημα. Δεν κατέκτησε κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει. Δεν υπάρχει αναπτυξιακό σενάριο για τη χώρα.

Και φυσικά η πολιτική αντιπαράθεση στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί κάτω από τους ήχους σκληρού ροκ. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιμείνει στη ρήτρα ανάπτυξης, ενώ οι αρχηγοί μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης… ουδόλως συμμερίζονται τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την ανάλυση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με άρθρο του υποστήριξε πως «επισημοποιήθηκε η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαπραγματευθεί», τότε μπορεί ο καθένας να κατανοήσει τους θερμούς επόμενους μήνες. Και βέβαια άπαντες θα χρησιμοποιήσουν τον όρο που χρησιμοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος ότι η συμφωνία που τελικά προέκυψε «έθεσε τις βάσεις για το διαρκές μνημόνιο μέχρι το 2060 αντί να διαμορφωθεί ένας καθαρός χάρτης εξόδου».

 

Υψηλοί τόνοι

Όπως λοιπόν αναμένεται, μεθαύριο Δευτέρα οι υψηλοί τόνοι αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το Μαξίμου θα επιδιώξει να σηκώσει το αφήγημα ότι η χώρα εξέρχεται των μνημονίων, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν για νέα θηλιά στο λαιμό των πολιτών. Όμως θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι η συζήτηση εκτός από την οικονομία θα περιστραφεί και γύρω από τις αποκαλύψεις για τη συνομιλία του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών, Μάκη Γιαννουτσάκη.

Ήδη της υπόθεσης έχει επιληφθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ το Μαξίμου επιχειρεί να την υποβαθμίσει. Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης διαφοροποιήθηκε ανοιχτά και πήρε αποστάσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζοντας σε τηλεοπτική του παρέμβαση ότι δεν «με τον κ. Καμμένο δεν υπάρχει καμία ιδεολογική ταύτιση», ενώ συμπλήρωσε πως «έχω διατυπώσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις μου για την συνεργασία».

Μάλιστα ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος και στις «ανάρμοστες» αναρτήσεις στα social media από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως αυτή με τις γραβάτες, σχολίασε: “Αυτό δεν είναι σωστό. Είναι άσεμνο και ανάρμοστο να κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις ένας υπουργός».

 

 

Χωρίς ανάσα…

 

Στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να σκέφτονται τι θα συμβεί τον Αύγουστο του 2018, όταν τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής διάσωσης. Από τη μία οι θεσμοί γράφουν το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, από την άλλη στην έδρα του ΔΝΤ έχει ξεκινήσει να γράφεται το δικό του 3ο πρόγραμμα (MEFP) το οποίο σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζεται να εγκριθεί έως τις 27 Ιουλίου συνοδεύοντας την υπό αίρεση δανειακή σύμβαση των έως 2 δισ. δολαρίων αν και νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σενάριο αναβολής αποφάσεων για… αργότερα, συμπαρασύροντας και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την είσοδο της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Εξάλλου έρχεται και η 3η αξιολόγηση. Όπως ανέφερε το έγγραφο της πρότασης απόφασης του Εurogroup, η τρίτη αξιολόγηση έχει αρκετά δύσκολα πεδία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι επαρκεί το πακέτο μέτρων των 534 εκατ. ευρώ για το 2018 στο οποίο οι θεσμοί ζητούσαν μεταξύ άλλων «και τον εξορθολογισμό ορισμένων κινήτρων επιδόσεων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα» αλλά και τη συνεισφορά του ναυτιλιακού κλάδου για την οποία ασκεί πιέσεις κατ’ επανάληψη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια περίοδο θα πρέπει να ξεκινήσει και η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2018, ο οποίος θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με την κυβέρνηση να πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να επιτευχθεί με τα υφιστάμενα μέτρα λιτότητας. Η μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Επομένως ο στόχος –όσο «δημιουργική λογιστική» κι αν χρησιμοποιηθεί- δεν μπορεί να ξεπερνά το 1,7% – 1,8% για φέτος. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ναι μεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, αλλά οι δανειστές θα απαιτήσουν νέα μέτρα για να «κλειδώσουν» το 3,5% της νέας χρονιάς.

 

 

 

 

4ο Μνημόνιο «βλέπουν» το Ινστιτούτο Bruegel και η Societe Generale

 

Το χειρότερο σενάριο τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα είναι οι εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, η γνώμη των οποίων λαμβάνεται υπόψη στα κέντρα των αποφάσεων. Ή πιο σωστά οι αναλυτές αυτοί απηχούν τις απόψεις των πρωταγωνιστών.

Έτσι ο Ζολτ Ντάργιας, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές του Ινστιτούτου Bruegel, που θεωρείται πολύ σημαντικό think tank στην έδρα της Κομισιόν, ισχυρίζεται πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί και τέταρτο Μνημόνιο. «Το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι’ αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μεγάλο δανεισμό.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

Αλλά και η γαλλική τράπεζα η Societe Generale, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις, βλέποντας νέο μνημόνιο και απίθανη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς της Societe Generale, η συμφωνία απέχει πολύ από το να είναι οριστική. Πράγματι, αν και το Eurogroup παρείχε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες, το πακέτο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να είναι ασαφές και σε καμία περίπτωση δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ θα εφαρμοστεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και «στον βαθμό που αυτό θα κριθεί απαραίτητο». Το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα Standby με συμφωνία επί της αρχής, δηλαδή η εκταμίευση των χρημάτων του θα γίνει αργότερα και όταν το Eurogroup ολοκληρώσει τα μέτρα για το χρέος και ακολουθήσει η έκθεση βιωσιμότητας.

Ωστόσο ένα τέταρτο πρόγραμμα θα χρειαστεί σε κάποιο σημείο. Μόλις τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο λύσεις:

α) Η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, ή β) Θα χρειαστεί ένα άλλο πρόγραμμα.

Δεδομένης της συμφωνίας που εγκρίθηκε στην Eurogroup και των υψηλών κινδύνων εφαρμογής του, η πιθανότητα του πρώτου σεναρίου εξακολουθεί να είναι χαμηλή (προσωρινά τουλάχιστον). Ειδικά τη στιγμή που οι συμμετέχοντες στην αγορά θα περιμένουν λεπτομερή μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα αποφασιστούν από το Eurogroup το 2018. Ένα τέταρτο πρόγραμμα θα πρέπει τελικά να συζητηθεί. Και εάν δεν κριθούν αρκετά από το ΔΝΤ, τότε πιθανότατα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς το Ταμείο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Societe Generale, το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας (GFN), ακόμη και όταν χρησιμοποιηθούν οι παράμετροι που έχουν οριστεί από του θεσμούς. Πράγματι, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, η 15ετής επέκταση λήξεις των δανείων του EFSF και την αναβολή των τόκων, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα αυξηθούν άνω του 20%, πολύ πριν μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε πιο βιώσιμο επίπεδο.

Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η Societe Generale δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σύντομα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα