«Απόλυτη προτεραιότητα η παραμονή της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης»

Συνέντευξη στη Σύσσυ Γεωργαντοπούλου

 

Ορατός είναι για τον Σίμο Κεδίκογλου «ο κίνδυνος να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ και της σύγκρουσης με τους εταίρους».

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Εύβοια, μιλώντας στην «Α», εκτιμά πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «μοιράζει υποσχέσεις και τάζει τα πάντα. Δεν μας απαντάνε όμως από πού θα βρουν τα χρήματα…».

Γιατί Ν.Δ. και όχι ΣΥΡΙΖΑ;

«Η Ν.Δ. ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη το 2012 όταν η χώρα ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και χάρη στις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πετύχαμε τον πρώτιστο  στόχο, που ήταν η παραμονή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης. Αλλάξαμε πολλούς όρους του πρώτου μνημονίου, με σημαντικότερη αλλαγή τη σύνταξη της αναπτυξιακής παραμέτρου. Καταφέραμε πολλά, η  Ελλάδα έβγαλε πλεόνασμα και μηδένισε το έλλειμμά της. Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο να βγούμε από την κρίση, να σταθούμε στα πόδια μας  και να μπορέσουμε να χαράξουμε την πολιτική μας με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Είναι μείζον εθνικό ζήτημα να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε επιπλέον δανεικά. Όμως, την ίδια ώρα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, κινδυνεύει η οικονομία μας με κατάρρευση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει το δρόμο της εξόδου από το Ευρώ και της σύγκρουσης με τους εταίρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει υποσχέσεις και τάζει τα πάντα. Δεν μας απαντάνε όμως από πού θα βρουν τα χρήματα. Σε μια απευκταία εκδοχή ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης θα είναι ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός. Και φυσικά δεν θα πρέπει  να ξεχνάμε πότε ακούσαμε ξανά ότι “λεφτά υπάρχουν” και ποια ήταν η συνέχεια».

 

Υπάρχει πιθανότητα ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων εθνικού χαρακτήρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες δυνάμεις για τη διακυβέρνηση της χώρας; 

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω πόσο λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Στουρνάρα να συμμετάσχει έστω ως παρατηρητής στις διαβουλεύσεις.  Ίσως  τότε να είχαν μία καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Όταν όμως λες ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων δείχνεις,  ότι δεν γνωρίζεις τα βασικά. Καμία κυβέρνηση  δεν  μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις. Τις καταθέσεις τις εγγυάται η ΕΚΤ για τις χώρες εκείνες  που είναι  συνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τράπεζα.

Αυτές οι δεσμεύσεις προϋποθέτουν αρκετά πράγματα με τα οποία ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί. Επίσης  για το χρέος  έχει γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα, 40%, από εκεί και πέρα οι αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων αφορούν τη διαφορετική διευθέτηση του χρέους, δηλαδή την επιμήκυνση, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αυτά στα οποία στοχεύουμε. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε αλλαγές που χρειαζόταν η ελληνική κοινωνία και οικονομία και στις οποίες ήταν πάντα αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μας, και για μένα προσωπικά, απόλυτη προτεραιότητα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης – αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθεί, επίσης, ότι είναι απόλυτη προτεραιότητά του η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μπορούμε να συζητήσουμε».

 

Τι απαντάτε σε όσους σας χρεώνουν το κλείσιμο της ΕΡΤ;

«Ήμουν κυβερνητικός και όχι επαγγελματικός εκπρόσωπος. Υλοποίησα μία κυβερνητική απόφαση, που γνώριζα ότι ήταν απαραίτητη. Ήταν αδύνατη η εξυγίανση εν λειτουργία της ΕΡΤ. Ήξερα ότι θα δεχθώ επίθεση, αλλά δεν έχω μάθει να λιποψυχώ στα δύσκολα. Δεν φανταζόμουν βέβαια ότι θα γίνει η οικογένειά μου στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, ή ότι οι συνδικαλιστές των πολιτικών μου αντιπάλων θα μου στερούσαν παράνομα το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη και στη συνταξιοδότηση… Θέλω να επισημάνω πάντως ότι η ΕΡΤ στοίχιζε 300 εκατ. ετησίως, ενώ η ΝΕΡΙΤ στοιχίζει 100 εκατ. Οι Έλληνες εξοικονόμησαν δηλαδή 200 εκατ. ευρώ, και θέλω να υπενθυμίσω ότι οι τελευταίες μειώσεις σε συντάξεις έγιναν για μόλις 50.000.000. Όταν έχω θέση ευθύνης, θεωρώ υποχρέωσή μου να φροντίζω το κοινωνικό σύνολο και όχι τη συντεχνία μου».

 «Οι Ευβοείς γνωρίζουν πολύ καλά ποιος στάθηκε δίπλα τους…»

 Σας καταλογίζουν ότι στο διάστημα που ήσασταν στην κυβέρνηση δεν ενδιαφερθήκατε για την εκλογική σας περιφέρεια…

«Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν δυνατόν να βγάζω ανακοινώσεις και να περηφανεύομαι ότι φροντίζω περισσότερο την εκλογική μου περιφέρεια από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίθετα, βέβαια, με όσους χρησιμοποίησαν τον υπουργικό θώκο για να μοιράζουν κουπόνια και χορηγίες. Προτίμησα να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος. Τα έργα που εκτελούνται ανεπιστρεπτί στην Εύβοια και όσα έχουν προωθηθεί και τα οποία είναι μεγαλύτερης αξίας απ’ ό,τι στο παρελθόν διαψεύδουν εκείνους που με κατηγορούν για απραξία. Το 2013 εντάξαμε την Εύβοια στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των οδικών μας έργων από κοινοτικούς πόρους. Δρομολογήσαμε το  πρώτο μεγάλο έργο μετά από 30 χρόνια, την περιφερειακή παράκαμψη Χαλκίδας, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Δημιουργήσαμε τον πρώτο και μόνο Οργανισμό Λιμένων σε ελληνικό νομό και απορροφήσαμε για λιμενικά έργα πάνω από το μισό του αντίστοιχου εθνικού προϋπολογισμού. Αποκτήσαμε ένα νέο μεγάλο λιμάνι στην Κύμη, που ανοίγει νέους δρόμους για μια Εύβοια ανεπτυγμένη με στρατηγική και όραμα. Ιδρύσαμε πύλες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν στην Αιδηψό, την Κύμη και την Κάρυστο, για να συμπεριληφθεί η Εύβοια στους προορισμούς των κρουαζιερόπλοιων. Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων της Ν. Εύβοιας με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις».

 

Οι Ευβοείς σάς τίμησαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και σας οδήγησαν στα έδρανα της Βουλής. Γιατί να σας εμπιστευθούν ξανά;

«Προσπάθησα από κάθε θέση της πολιτικής μου πορείας να βοηθήσω με κάθε τρόπο, ώστε η Εύβοια να μπει σε τροχιά  ανάπτυξης. Σε αυτό τον αγώνα δεν άλλαξα θέσεις, ήμουν συνεπής και σταθερός στις αξίες μου και στην παράταξη. Οι άνθρωποι  που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους όλα αυτά τα χρόνια  γνωρίζουν ότι δεν εγκαταλείπω στα δύσκολα και δεν ακολουθώ ευκαιριακές τακτικές.  Έκανα το καθήκον μου, όταν χρειάστηκε να δώσουμε δύσκολες μάχες  για να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα. Από εκεί και πέρα προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα για τον τόπο μου και σε περίοδο κρίσης πετύχαμε στην Εύβοια να εκτελεσθούν και να έχουν δρομολογηθεί οριστικά έργα μεγαλύτερης αξίας απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι Ευβοείς γνωρίζουν πολύ καλά ποιος στάθηκε δίπλα τους και ποιος δεν τους κορόιδεψε. Πέρα από την επιλογή των κομμάτων, λοιπόν, είναι κρίσιμη και η επιλογή των προσώπων. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν πρόσωπο για το  οποίο να είναι σίγουροι ότι θα μείνει  στο ίδιο κόμμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα