Από «Ιβάν ο τρομερός» σε «Ιβάν ο διαπλεκόμενος»

 

Όταν ο λαός ψελλίζει το μότο «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις…», σίγουρα δεν έχει στο μυαλό του τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Σαββίδη. Ωστόσο, είναι πολύ συχνό για να είναι μόνο συμπτωματικό το γεγονός ότι πίσω από κάθε «μεγάλη» πρωτοβουλία –μιντιακού ή γενικά οικονομικού χαρακτήρα– του Μαξίμου βρίσκεται ο Ιβάν ο… Αριστερός!

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει «αδυναμία» σε επιχειρηματίες που ανοίγουν εύκολα τις πόρτες τους σε πολιτικά πρόσωπα ή δέχονται με ευκολία να περνάνε το κατώφλι μεγάλων κτιρίων με κίονες! Στους ενοίκους –από το 2015– του Μαξίμου, τους πήρε μόλις λίγους μήνες για να καταλάβουν πώς ακριβώς γίνεται το λόμπινγκ και ποιες συμμαχίες πρέπει να κάνουν μακριά από τους παλιούς κλασικούς μιντιάρχες που… είναι και «μαρτυριάρηδες» (όπως η «γάτα των Ιμαλαΐων»).

Η απόφαση, εν μία νυχτί, στο πρωθυπουργικό γραφείο –λέει ο αστικός μύθος– ήταν να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες, νέες φιλίες και εν τέλει νέα διαπλοκή όπως καταγγέλλουν η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα. Το ζήτημα ήταν να βρεθούν οι «παίκτες» που θα συμμετείχαν σε αυτό το «ταξίδι».

Παντός καιρού…

Στο πρόσωπο του επιχειρηματία που μέχρι προχθές έπινε νερό στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έναν σύμμαχο που αποδεικνύεται πραγματικός «μουτζαχεντίν». Ο Ιβάν Σαββίδης –περί ου ο λόγος– ήταν ξεκάθαρος από την αρχή: Ήθελε πολιτική και οικονομική «ασυλία», αλλά είσοδο στα ΜΜΕ με οποιοδήποτε κόστος. Από την πλευρά του θα ικανοποιούσε τα όποια ρουσφέτια και τις χάρες που θα ζητούσαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Έτσι απλά… Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., θεωρείται μπόνους!!!

Και προσέξτε τώρα κάποιες συμπτώσεις:

# Κόντρα Μαξίμου – Mega; Εμφανίζεται ο Σαββίδης!

# Κόντρα Μαξίμου – Ψυχάρη – ΔΟΛ; Εμφανίζεται ο Σαββίδης!

# Κόντρα Μαξίμου – Κοντομηνά; Εμφανίζεται ο Σαββίδης!

# Κόντρα Μαξίμου ­- Μπόμπολα; Εμφανίζεται ο Σαββίδης!

# Σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες; Πρώτος απ’ όλους ο Σαββίδης!

Ας τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα… Όταν η απειλή του «μαύρου» πλανιόταν πάνω από τη λεωφόρο Μεσογείων με τους εργαζόμενους του Mega να είναι απλήρωτοι για μήνες, έκαναν την εμφάνισή τους οι άνθρωποι του Σαββίδη και πραγματοποιούσαν απογραφή προχωρώντας και βοηθώντας στην εκκαθάριση της «Τηλέτυπος Α.Ε.». Και όλα αυτά πολύ πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες! Το ενδιαφέρον αποσύρθηκε όταν ο Νίκος Παππάς, συνεπικουρούμενος και από άλλες «φίλιες δυνάμεις», προχώρησε στον διαγωνισμό που ένας εκ των υποψηφίων ήταν –ποιος άλλος;– ο Ιβάν Σαββίδης. Υπερθεματιστής δεν έγινε, αλλά πρόλαβε να κάνει δύο εχθρούς, τον Αλαφούζο και τον Μητσοτάκη, ενώ λίγο αργότερα στην κόντρα της κυβέρνησης με τον Κοντομηνά πήρε ανοιχτά θέση κατά του επιχειρηματία. Όταν δηλαδή Κοντομηνάς και Παππάς τα έσπασαν (ας θυμηθούμε το «σιγά το καλσόν» του καναλάρχη), ήταν εκ των επικρατέστερων για την αγορά μερτικού από τον Alpha.

«Θα πέσουν… μηνύσεις»

Η κόντρα του Alpha με την κυβέρνηση ξεκίνησε ουσιαστικά το ίδιο δευτερόλεπτο που ο Ν. Παππάς ανακοίνωνε τους 4 υπερθεματιστές. Ο εκνευρισμός του Δ. Κοντομηνά ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, όπως επίσης και η απογοήτευση των εργαζομένων, κάτι που «περνούσε» και στα ρεπορτάζ των δελτίων του καναλιού. Το Μαξίμου δεν το άφησε έτσι και, καθώς έβλεπε όλο και περισσότερο τα νούμερα τηλεθέασης των δελτίων του συγκεκριμένου σταθμού να αυξάνονται, ζήτησε βοήθεια.

Η θέση Σαββίδη σε αυτήν την κόντρα εμφανώς υπέρ της κυβέρνησης, λέγοντας με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση τα εξής:

«Ο χώρος των media στην Ελλάδα με ενδιαφέρει. Θέλω να έχω συμμετοχή στον χώρο της media business. Είμαι έτοιμος, στο πλαίσιο της προστασίας των θέσεων των εργαζομένων, να προτείνω σε οποιοδήποτε κανάλι από αυτά που έχασαν στον διαγωνισμό, και μεταξύ αυτών και στον κύριο Κοντομηνά και στο κανάλι Alpha, να πουλήσουν το κανάλι τους, κι εγώ εγγυώμαι ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Εγώ θα μπορέσω να βρω έναν αλγόριθμο και θα προσπαθήσω να μπω σε μια συνέργεια με τα πρόσωπα που κέρδισαν την άδεια. (…) Σε κάθε περίπτωση θα ψάξω να βρω τη λύση αυτού του προβλήματος, για τη δική μου συμμετοχή στον χώρο των media. Κι αυτήν την ανακοίνωσή μου, ας τη λάβουν ως επίσημη προσφορά όλοι αυτοί, οι οποίοι, χάνοντας την άδειά τους, είναι έτοιμοι να προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων».

Η αντιπαράθεση μεταξύ τους είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ο Alpha μήνυσε τον Σαββίδη προσάπτοντάς του τα αδικήματα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος και της απατηλής πρόκλησης βλάβης ξένης περιουσίας. Στην αναφορά του το κανάλι επικαλείται δηλώσεις του Ιβ. Σαββίδη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κατά τις οποίες δήλωσε χαρούμενος που αν και δεν πήρε τηλεοπτική άδεια έκανε ό,τι μπορούσε για να «πληρώσουν πολύ περισσότερα αυτοί».

Σύμφωνα με τον Alpha, η «ομολογημένη συμπεριφορά» του Σαββίδη συνιστά παραβίαση του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού που καταδεικνύει πως αποκλειστικός στόχος του ήταν η αύξηση των τιμημάτων υπέρ του Δημοσίου μέσω ψευδών και παραπλανητικών προσφορών.

Το κανάλι του Δ. Κοντομηνά συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση και έχοντας στα χέρια του έγγραφο της Γ.Γ. Επικοινωνίας και ενημέρωσης με αλλοιωμένα στοιχεία που αφορούσαν την προσφορά της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη, θεώρησε ότι υπήρξε σκοπιμότητα και «ευνοϊκή» μεταχείριση…

Η απάντηση της γ.γ. κόλαφος: «Η μιντιακή τρομοκρατία δεν θα περάσει» ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε, λέγοντας στη συνέχεια ότι «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα συμφερόντων του κ. Κοντομηνά ότι σκοπίμως παραποιήθηκε το πρακτικό της δημοπρασίας, στο οποίο αναφέρεται το ποσό της τελευταίας προσφοράς του πρώτου επιλαχόντα (DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED), κατά τη διαδικασία κατακύρωσης της 4ης άδειας», απειλώντας με κυρώσεις εναντίον του Alpha.

Ο Κοντομηνάς ήταν εμφανές πως δεν είχε απέναντί του έναν «εχθρό», αλλά δύο συμμάχους που χτυπούσαν εναντίον του συντονισμένα και «επαγγελματικά»…

Τα προβλήματα που «λύνει» η συμφωνία με τον Μπόμπολα

Το ΣτΕ μπορεί να χάλασε για λίγο τις προσδοκίες του Σαββίδη να γίνει μεγαλο-μιντιάρχης, αλλά έχοντας την ασφάλεια μια κυβέρνησης που τον στηρίζει προχώρησε σε άλλες συμφωνίες. Άλλωστε, η εμπιστοσύνη κτίστηκε από τη στιγμή που για τα μάτια του θυσιάστηκε –και μάλιστα με άσχημο τρόπο– ακόμα και ο «σύντροφος» Καλογρίτσας

Με τις ευχές της κυβέρνησης η σημαντική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν, αν δεν την έχουν ήδη υπογράψει, οι Ιβάν Σαββίδης και Φώτης Μπόμπολας, πρόκειται να λύσει τρία προβλήματα:

α) Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα αποκτήσει τεράστιο έλεγχο στα μίντια, κάτι που μέχρι χθες κατηγορούσε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

β) Ο Ιβάν θα γίνει μιντιάρχης για να προστατευθεί «ο λαός του» (βλ. ρωσόφωνοι Πόντιοι), όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του.

γ) Θα φύγουν από τη μέση ο Φώτης Μπόμπολας και ο Γιώργος Μπόμπολας, αυτοί θα ηρεμήσουν από τα τρεχάματά τους και θα ηρεμήσει και ο έτερος Μπόμπολας της οικογένειας, ο Λεωνίδας!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι o λογιστικός έλεγχος από την εταιρεία ορκωτών λογιστών της Deloitte έχει ολοκληρωθεί, και οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο το μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο θα έχει η πλευρά Σαββίδη, αλλά η πλευρά Μπόμπολα θα διατηρήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ της «Πήγασος».

Η συμφωνία πρακτικά συμπεριλαμβάνει «συνεταιρισμό» στην εκτυπωτική μονάδα «ΙΡΙΔΑ», στο Πρακτορείο Διανομής Τύπου «Ευρώπη» και στα έντυπα που εκδίδει η «Πήγασος». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο επιχειρηματίες έχουν συμφωνήσει σε όλα και αναμένουν τη θέση των πιστωτριών τραπεζών.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα γίνει ό,τι έγινε με ΠΑΟΚ και ΣΕΚΑΠ, καθώς οι δανειακές υποχρεώσεις των μιντιακών εταιρειών του Μπόμπολα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Πυρ ομαδόν όλων των κομμάτων για τη συνέντευξη-πρόκληση

Η συνέντευξη του Ιβ. Σαββίδη στο protothema.gr προκάλεσε τη μήνη του πολιτικού κόσμου. Αυτοί που γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας «τα πήρε στη κράνα» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταψήφισε την τροπολογία που αφορούσε στη ΣΕΚΑΠ, αλλά από την πλευρά της η Ν.Δ. ούτε θα αναιρούσε τα αντιπολιτευτικά επιχειρήματά της ούτε θα έβαζε «πλάτη» σε έναν επιχειρηματία που πριν από μερικές εβδομάδες είχε στείλει εξώδικο εναντίον του προέδρου της!

Η συνέχεια δεν έχει πραγματικά προηγούμενο, με τον Ιβάν Σαββίδη να λέει απίθανα πράγματα στη συνέντευξη που παραχώρησε. Και όπως λένε στη Ν.Δ., η ανοιχτή θέση υπέρ του Αλ. Τσίπρα που πήρε ο επιχειρηματίας ίσως είναι το λιγότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μοσχάτο στάθηκαν –μεταξύ άλλων– στο σημείο της συνέντευξης όπου ο Σαββίδης αναφέρει ότι στο θέμα της ΣΕΚΑΠ ο πρωθυπουργός «ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «εγώ ζήτησα να γίνει διάλογος επί της ουσίας».

Γι’ αυτή την τελευταία φράση αναρωτιούνται –και δικαίως– στη Ν.Δ. «Από ποιον το ζήτησε, και ποιος είναι ο “εγώ” που ζητάει να γίνει διάλογος επί της ουσίας στη Βουλή. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει τέτοιες παρεμβάσεις», λέει στην «Α» στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη!

Κάπως έτσι η Ν.Δ. σήκωσε το γάντι και απάντησε όχι μόνο στον Ιβ. Σαββίδη αλλά και στον Αλ. Τσίπρα, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να βγαίνει ο ίδιος μπροστά και να ανταπαντά κατά μέτωπον στον επιχειρηματία με συνέντευξη στον Alpha:

«Δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η πολιτική ζωή στη χώρα», διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης, και έκανε ευθέως λόγο για καινούργια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη: «Θα πρέπει να ντρέπονται για ό,τι έφεραν στη Βουλή, έφεραν χαριστική τροπολογία για έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία από την πίσω πόρτα…».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκή και η πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής. «Αν δεν προκαλούσα τον Τσίπρα, δεν θα αποκαλύπταμε ότι η τροπολογία αφορούσε τον κ. Σαββίδη. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί επιχειρηματία 3 ημέρες μετά να εξαίρει τον Τσίπρα. Αναρωτιέμαι αν εξαργυρώνει γραμμάτιο», ανέφερε ο «γαλάζιος» πρόεδρος και συνέχισε:

«Ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι θέλει να αποκτήσει μέσο για να προστατέψει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής; Αναδεικνύεται καινούργια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη… Δεν μιλάμε για επιχειρηματία που φτιάχνει πινέζες, στην προηγούμενη προσπάθειά του να αποκτήσει κανάλι προσήλθε στον διαγωνισμό έχοντας επτά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ.».

«Ένωσε» την αντιπολίτευση

Είναι από τις λίγες φορές που όλα τα κόμματα έχουν κοινή γραμμή σε ένα θέμα. Όλοι σχεδόν τα έβαλαν με σκληρές εκφράσεις εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, ενώ δεν έμειναν στο απυρόβλητο Τσίπρας, Καμμένος και λοιποί υπουργοί της κυβέρνησης για την… απόλυτη σιωπή…

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά του Ανδρέα Λοβέρδου μίλησε για «τη διαπλοκή στην αποθέωσή της» και για «ξετσιπωσιά» χωρίς «προηγούμενο», προσθέτοντας: «Η συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο “Πρώτο Θέμα” και η απροκάλυπτη υποστήριξή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία: Οι άνθρωποι τα ’χουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής. Τέτοια πράγματα δεν ξανάγιναν στην πολιτική ζωή του τόπου. Το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες “Σαββίδης”, να του φτιάξουν και ένα θεωρείο-σουίτα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ».

Το Ποτάμι υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Τσίπρα παραδέχεται o ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης. Η παρέμβαση ενός επιχειρηματία στα πολιτικά πράγματα δεν είναι κάτι ασύνηθες στη χώρα μας. Τώρα όμως γίνεται με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Με φανερά τα ανταλλάγματα».

Καταλήγοντας, από τη Σεβαστουπόλεως επεσήμαναν ότι «το γεγονός πάντως ότι ο κ. Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Πούτιν μαρτυρά τι ονειρεύονται κάποιοι για το μέλλον της Ελλάδας και τι απεργάζονται κάποια επιτελεία».

Η Ένωση Κεντρώων, τέλος, το πέρασε στο «ντούκου» το όλο θέμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα