«Από πού προέρχεται το κρέας που τρώω»;

Το 90% των ευρωπαίων καταναλωτών θέλουμε να γνωρίζουμε από πού προέρχεται το επεξεργασμένο κρέας, που καταναλώνουμε. Όμως, δυσκολευόμαστε πολύ, για να ανακαλύψουμε την προέλευση του κιμά, στο μπιφτέκι μας, ή του κρέατος, στο έτοιμο φαγητό, που αγοράσαμε, από το σούπερ-μάρκετ. Δυστυχώς, ελάχιστοι παρασκευαστές καταγράφουν, εθελοντικά, αυτήν την πληροφορία, στη σήμανση των τροφίμων τους.

Όταν σκάνδαλα, που συνδέονται με τρόφιμα, γίνονται πρωτοσέλιδα και μάλιστα αρκετά συχνά, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στα κρέατα, βυθίζεται. Και έχουν δίκιο. Η διαφάνεια αποτελεί τη βάση, για κάθε σχέση εμπιστοσύνης και πιστεύουμε ότι πρέπει η αλυσίδα προμήθειας κρέατος να αποκτήσει περισσότερη διαφάνεια. Η διαφάνεια είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας, για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, στο κρέας.

Η σήμανση της προέλευσης του κρέατος πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος. Αυτό το αίτημα το έχουν καταθέσει οι Ενώσεις Καταναλωτών, υπό την ηγεσία και το συντονισμό της BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών), εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν τις έχουν ακούσει μέχρι σήμερα.

Η BEUC, σήμερα, ξεκινάει εκστρατεία, για να πείσει τους ιθύνοντες της Ευρώπης να θεσμοθετήσουν την υποχρεωτική σήμανση ως χώρας προέλευσης, για τα τρόφιμα, που περιέχουν επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα, τα ραβιόλια, το ζαμπόν κ.λπ. Η υποχρεωτική σήμανση της χώρας προέλευσης θα λύσει το μυστήριο, πού γεννήθηκε, πού εκτράφηκε, πού σφάχτηκε και πού έγινε λουκάνικο, το γουρουνάκι, του οποίου το κρέας τρώμε ως λουκάνικο. Έχουμε τρεις εβδομάδες στη διάθεσή μας, πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήσει την ακρόαση του επόμενου Επίτροπου, για τα τρόφιμα και την υγεία, κατά την οποία ο Επίτροπος θα εκθέσει τα σχέδια του/της για την επόμενη πενταετία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα