Από τα πανηγύρια στα… παρακάλια

Πανηγύρια, δηλώσεις αλλά και παρακάλια. Από όλα έχει η κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα έδωσαν ανάσα στο Μαξίμου οι ένοικοι του οποίου παραβλέπουν πως πρόκειται για αιματηρό αποτέλεσμα για την πραγματική οικονομία. Από την άλλη, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ελπίζει να επιστρέψει με συμφωνία για το κλείσιμο της  αξιολόγησης.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επειδή ΔΝΤ και Γερμανία έχουν μία σαφώς διατυπωμένη διαφωνία για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο  Νίκος Παππάς από τον Αρχάγγελο Πέλλας. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μετά από μακρύ διάστημα παραμονής στο παρασκήνιο, επέστρεψε το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, εκφράζοντας απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως δείχνοντας την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση.

Η πρόσφατη δήλωση του Πιέρ Μοσχοβισί, ότι δηλαδή το πιθανότερο σενάριο για την αξιολόγηση είναι να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα. Αν δε λάβει κανείς υπόψη του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είναι υπεραισιόδοξος στις δηλώσεις του, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως κανείς δεν μπορεί να καθησυχάζει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών πιέζει στις ΗΠΑ ώστε να επιστρέψει με συμφωνία αναφορικά με τον χρόνο επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα. Είναι βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν σε εξέλιξη οι συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες και μόνο εκείνη με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ολοκληρωθεί.

Μάλιστα σε δήλωση της χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Συναντήθηκα σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».

Στη συνάντηση εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com.

Στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε, όπως μεταδίδεται από το www.mignatiou.com, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές.

Το πλεόνασμα

Πίσω στην Αθήνα, με την επισήμανση ότι δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς, ο υπουργός Επικρατείας δεν δίστασε να κάνει λόγο για «επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση για να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, παρατήρησε ότι πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτά τη ΝΔ εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την «αυτοκαταστροφική πολιτική» που έχει επιλέξει.

Εντυπωσιακό οικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο στέλνει ένα σήμα διεθνώς αποτελεσματικής διακυβέρνησης, χαρακτήρισε από την πλευρά του τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα που ανακοινώθηκαν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% καταγράφηκε στη Γενική Κυβέρνηση το 2016 στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Πιο συγκεκριμένα,

*Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 10,4 δισ. ευρώ ή 5,9% του ΑΕΠ το 2015. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1995, οπότε υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, που στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφεται πλεόνασμα.

*Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 314,897 δισ. ευρώ ή 179% του ΑΕΠ έναντι 311,668 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ το 2015.

*Οι δαπάνες για υποστήριξη των τραπεζών ήταν 70 εκατ. ευρώ (0,04% του ΑΕΠ) από 4,84 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2015.

*Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 87,47 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,65 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 86,18 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

*Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 175,888 δισ. ευρώ από 175,697 δισ. ευρώ το 2015.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά ESA 2010 (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) και διαφέρει από το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνουν υπόψη οι θεσμοί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat (η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα) και όπως ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «είναι η 14η συνεχής φορά που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν πάρει την επικύρωση της Eurostat (σ.σ. χωρίς τον οποιονδήποτε ‘αστερίσκο’), κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη στατιστική αρχή της χώρας μας».

Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό αφορά στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και δεν σχετίζεται με το πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων μέτρησης είναι ελάχιστες, θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπερβαίνει κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο, ο οποίος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα