Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη

Εκείνος θέλει να διώξει από τα πόδια του τον… αμερικανικό δάκτυλο του ΔΝΤ. Εκείνη θέλει να επιστρέψει στην Ευρώπη αλλά από θέση ισχύος. Σόιμπλε και Λαγκάρντ έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο τους για την επόμενη μέρα τους με φόντο την Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Άλλωστε, ήδη από την αρχή της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα είναι αυτή που άθελά της οδηγεί τις εξελίξεις, κυρίως σε βάρος της. Οι προθέσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ περιγράφονται σε άρθρο της Handelsblatt: Ο Σόιμπλε θέλει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μια εξέλιξη δηλαδή του ESM, ώστε να ξεφορτωθεί το προβληματικό ΔΝΤ. Άλλωστε, στο μυαλό του Γερμανού, με την λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος το 2018, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει τα ίδια εμπόδια, οπότε φροντίζει να είναι όλα έτοιμα ώστε να μην χρειάζεται η συνδρομή του ΔΝΤ. «Η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια, ενώ η χώρα της κρίσης αποτελεί θέμα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση. Μετά την διαμάχη των τελευταίων χρόνων με το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στην διάσωση της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ’ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Η ιδέα αυτή απασχολεί τον Σόιμπλε εδώ και καιρό και την προωθεί. Σε συνέντευξή του στην «Stuttgarter Zeitung» εξειδίκευσε τα σχέδιά του αυτά: ο ESM θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη, είπε ο Σόιμπλε. Αυτό δεν ισχύει μόνον όταν μια χώρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αλλά επίσης «όταν μια τραπεζική κρίση ή μια τεράστια φυσική καταστροφή οδηγούν μια χώρα στα όριά της».

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αρκετή ανησυχία. «Οι “φυσικές καταστροφές” είναι ένας ευρύς όρος. Θα μπορούσε δηλαδή η Ιταλία με κάθε σεισμό να ζητά χρήματα από το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο;» διερωτάται ο αρθρογράφος της «Handelsblatt». Και συνεχίζει: «Ο Σόιμπλε ελπίζει ότι ένα ισχυρό ΕΝΤ θα παρακολουθεί πιο ανεξάρτητα και συνεπώς πιο αυστηρά τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε. απ’ ό,τι η πολιτικοποιημένη κατά τον ίδιο Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να θεμελιώσει με την αναδιοργάνωση του ESM και έναν μηχανισμό για χρεοκοπίες κρατών στην ΕΕ».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το ΕΝΤ είναι μια από τις ελάχιστες προτάσεις που βρίσκουν την σύμφωνη γνώμη, τόσο του Γάλλου προέδρου, όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Στο πλάνο η Λαγκάρντ Και κάπου εδώ στο πλάνο μπαίνει και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει έτοιμες αποσκευές για την Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αν και η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη πλέον του έτους και απλά οδηγείτο από αναβολή σε αναβολή, η χρονική συγκυρία είναι πια ιδανική, ώστε η σκληρή του ΔΝΤ να μπορέσει να βελτιώσει το προφίλ της, που θα της επιτρέψει –σε συνεννόηση με την γαλλική προεδρεία– να αυξήσει τις πιθανότητες να αποτελέσει αυτή τον νέο επικεφαλής του ESM, στην φάση μετάλλαξής του σε ευρωπαϊκό Ταμείο!

Η εμπειρία που έχει αποκτήσει από την θητεία της στο ΔΝΤ είναι σημαντικό όπλο στην φαρέτρα της, ενώ πολύ δύσκολα η Γερμανία θα μπορέσει να φέρει αντίρρηση σε μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά εφόσον η Λαγκάρντ έχει την στήριξη Μακρόν! Επιπλέον η στάση που έχει τηρήσει τα προηγούμενα χρόνια αν και κάποιες δορές πονοκεφάλιαζαν το Βερολίνο, πλέον είναι ένα ακόμα προτέρημά της, μιας και δείχνει πως παραμένει πιστή στον σχεδιασμό της. Και όσο οι δυο τους σχεδιάζουν την επόμενη μέρα τους, η Ελλάδα θα γίνει ακόμα μια φορά πεδίο πειραματισμών!

Στο ελληνικό άλλωστε πρόγραμμα το νέο ταμείο, εφόσον όλα ολοκληρωθούν, θα εκπαιδευτεί. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η ελληνική πλευρά είναι σε ένα χαλαρό κλίμα, μιας και η επίσκεψη πέφτει επί της ουσίας σε «νεκρή περίοδο» ελέω και των γερμανικών εκλογών. Αποτελέσματα όμως δεν προβλέπονται… παρά μόνο εντυπώσεις σε σχέση με τις προθέσεις εν όψει και της 3ης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα