Από 2018 και βλέπουμε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Με ρυθμούς χελώνας προχωράνε οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αντιπρόεδρος του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης αναφέρθηκε στο θέμα, μιλώντας στην επιτροπή θεσμών της Βουλής και δεν απέκλεισε να διεξαχθεί μετά τα Χριστούγεννα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι “εκτός ελέγχου η κατάσταση με την πώληση σκευασμάτων στην TV”.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμη που συνδέονται με τεχνικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις. Εάν δεν γίνει η νομοθεσία γύρω από την αδειοδότηση δεν μπορούμε να εκδώσουμε την προκήρυξη , αν και έχουμε αρχίσει ήδη να την συντάσσουμε» είπε ο κ.Μορώνης ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει ένας αριθμός προτάσεων από πλευράς εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης που αυτή τη στιγμή συζητείται σε επίπεδο νομικών συμβούλων αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι δεν υπάρχει σαφής εικόνα πως μπορούν οι προτάσεις αυτές να αποτυπωθούν σε νομοθετικά κείμενα.

Εάν δεν υπάρξει αυτή η αποτύπωση σε νομοθετικα κείμενα τα οποία πρέπει να ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να εκδοθεί η προκήρυξη για το διαγωνισμό.

Οδικό χάρτης

Ο κ. Μορώνης έδωσε και ένα οδικό χάρτη για το πως θα κυλήσουν τα πράγματα από τη στιγμή που γίνουν νομός οι προτάσεις του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης μέχρι την διενέργεια του διαγωνισμού

«Από την ώρα που θα δημοσιευθεί η προκήρυξη, 45 ημέρες πρέπει να μείνει ανοικτή για να υποβάλλουν τα κανάλια τα απαραίτητα δικαιολογητικά, απαιτείται στη συνέχεια ένας χρόνος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών αυτών και των οικονομικών στοιχείων. Ο έλεγχος των οικονομικών θα πάρει πάνω από ένα μήνα. Μετά και από αυτόν τον έλεγχο και τις εντάσεις δε μένει παρά η διενέργεια της δημοπρασία».

 

Ο Ροδόλφος Μορώνης μίλησε ακόμα για ανεξέλεγκτη  κατάσταση σε ότι αφορά την πώληση σκευασμάτων μέσω τηλεόρασης για την υγεία ή τον καλλωπισμό.

Αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι πολλά από τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω των τηλεπωλήσεων δεν έχουν έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και εξήγησε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνε τίποτα διότι δεν υπάρχει νομοθετικά πλαίσιο για να παρέμβει.

«Θα έπρεπε να υπάρξει νομοθεσία για να απαγορέψουμε την τηλεοπτική μετάδοση των σκευασμάτων αυτών» είπε ο κ. Μορώνης και υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ μπορεί μόνο να κάνει συστάσεις ή οδηγίες που βέβαια δεν λαμβάνονται υπόψιν από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα