Αργούν οι καμπάνες της «Αγίας Σοφίας»!

Μπορεί το «αγκάθι» της προσφυγής του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας να ξεριζώθηκε, όπως και εκείνο των 17 δημοτών, ωστόσο οι μπουλντόζες που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των εργασιών της κατασκευής της «Αγίας Σοφίας» δεν έχουν μαρσάρει ακόμη. Και το κυριότερο: Δεν πρόκειται να βάλουν μπροστά τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο!

Η πρόσφατη συνέντευξη του Δημήτρη Ανδριόπουλου, του ανθρώπου που είναι επικεφαλής του όλου κατασκευαστικού προγράμματος, «πάγωσε» τον κόσμο της Ένωσης που μετά τη νίκη στο ΣτΕ νόμιζε πως είναι θέμα ημερών η έναρξη του μεγαλόπνοου σχεδίου. Ο project manager της κατασκευής του νέου γηπέδου οριοθέτησε την έναρξη των εργασιών μέσα στον Αύγουστο και οι φίλοι της ΑΕΚ αναρωτιούνται γιατί απαιτείται ένα ακόμη τετράμηνο προκειμένου να αρχίσουν τα έργα… Μήπως τελικά οι οικοδομικές άδειες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το οικονομικό φρενάρει την έναρξη;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΠΑΕ, το έργο χωρίζεται σε τρία τμήματα και για το πρώτο τμήμα τα λεφτά ήδη υπάρχουν από την αυτοχρηματοδότηση. Μιλάμε δηλαδή για ιδία κεφάλαια τα οποία έχουν μαζευτεί από τους μετόχους της εταιρίας που θα «σηκώσει» το γήπεδο, της «Δικέφαλος 1924» (με κύριο μέτοχο τον γιό του Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιώργο) και για τα χρήματα που δόθηκαν από τον κόσμο της ΑΕΚ μέσω των περσινών εισιτηρίων διαρκείας. Η χρηματοδότηση του δεύτερου τμήματος θα γίνει από τον χορηγό που θα δώσει το όνομά του στο γήπεδο(και τους λοιπούς μικρότερους χορηγούς) και το τρίτο κομμάτι θα καλυφθεί από την Περιφέρεια. Όλα καλά, λοιπόν, με τη χρηματοδότηση σύμφωνα με την ΠΑΕ! Ή μήπως όχι;

Η δική μας πληροφόρηση λέει πως η ΑΕΚ διαθέτει αυτή τη στιγμή γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά που απαιτούνται για το έργο. Τα χρήματα αυτά είναι τα 20 εκατομμύρια που θεωρούνται (και είναι) εξασφαλισμένα από την Περιφέρεια και γύρω στα 15 που έχουν βάλει οι μέτοχοι και ο κόσμος της ΑΕΚ. Υπάρχει όμως ένα κενό 30 εκατομμυρίων το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα κι αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το καλοκαίρι. Το κενό αφορά την εύρεση του βασικού χορηγού για το γήπεδο – δεν έχει βρεθεί ακόμη – αλλά και εκείνο της επιπλέον αυτοχρηματοδότησης, μιας και πέρσι τα διαρκείας δεν ήταν πολλά, ενώ και η οικογένεια Μελισσανίδη και οι στενοί του εύποροι συνεργάτες, δεν μπορούν να υπερβούν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Με λίγα λόγια, η εταιρία «Δικέφαλος 1924» δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο αν δεν πάρει εγγυήσεις ότι υπάρχει τουλάχιστον το 80% των χρημάτων για το γήπεδο. Δεν είναι λοιπόν η οικοδομική άδεια που καθυστερεί το πλάνο, αλλά τα χρήματα. Τα χρήματα που θα βρεθούν μόνο όταν ολοκληρωθούν οι επαφές για τους χορηγούς και μόνο όταν…. πουληθούν περισσότερα από 25.000 εισιτήρια διαρκείας εν’ όψει της νέας σεζόν! Γι’ αυτό, λοιπόν, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έδωσε αυτή την τηλεοπτική συνέντευξη χαμηλών τόνων, στην οποία σχετικά στα… μουλωχτά μίλησε για τέσσερις μήνες.

Η Αμερική και τα διαρκείας!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος πήγαν πρόσφατα στην Αμερική προκειμένου να βρουν το μέγα χορηγό για το γήπεδο. Το πλάνο θέλει τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ να αναζητεί έναν κύριο μέτοχο που θα παραχωρήσει γύρω στα 10-12 εκατομμύρια για την ονομασία του γηπέδου και μερικούς ακόμη χορηγούς που θα δώσουν 6-8 επιπλέον εκατομμύρια. Αυτά τα 16-20 εκατομμύρια που αναζητούνται συν τα λεφτά που θα εξαχθούν από τα 25.000 διαρκείας που αναμένεται να πουλήσει η ΑΕΚ, θα αποτελέσουν το ποσό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα χρήματα και θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών. Και αυτό αναμένεται να συμβεί σε τέσσερις μήνες.

Τότε και μόνο τότε θα έχει συγκεντρωθεί το 80% του προϋπολογισμού που αποτελεί τη δικλίδα ασφαλείας για την έναρξη των έργων. Και τότε ως… δια μαγείας, η οικοδομική άδεια θα έρθει στα χέρια των ανθρώπων της ΑΕΚ. Το υπόλοιπο 20% αναμένεται να βρεθεί από τα διαρκείας της σεζόν 2016-2017 και από νέους χορηγούς. Αυτό είναι το οικονομικό πλάνο της ΠΑΕ…

Μέχρι στιγμής πρέπει να πιστωθεί στη διοίκηση η εύρεση του βασικού χορηγού της φανέλας (Jeep), αλλά και η είσοδος στο προθάλαμο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Αυτά τα δύο δείγματα γραφής δείχνουν πως η ΠΑΕ δεν κινείται στην τύχη και πως λογικά ο Μελισσανίδης έχει τους ανθρώπους που μπορούν να τον βοηθήσουν στην εύρεση του μέγα χορηγού του γηπέδου. Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν μπορεί να κατακτηθεί ο στόχος των 25.000 εισιτηρίων διαρκείας. Για να συμβεί αυτό, ο κόσμος περιμένει τις μεταγραφές. Υπάρχει η δίψα και η προσδοκία, αλλά αν δεν έρθει ο σούπερ παικταράς ο αριθμός των διαρκείας δεν μπορεί να εκτιναχθεί.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα