«Αρχίζουν οι προετοιμασίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

Το χαλί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές έστρωσε ο Βάλντις Ντομπρόσφσκις σε συνέντευξη που έδωσε στο Euro2day.gr. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανάφερε και ποια είναι και τα δύο «κλειδιά για την επιστροφή.Πρόκειται για την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος.

 Οι διαδικασίες ξεκινούν τώρα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να τεστάρει τις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει και άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ ότι «η ανάλυσή του τυπικά βασίζεται πάνω σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και σε πολύ «προσεκτικές» υποθέσεις στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση της Ελλάδας στην επικαιροποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τo conditionality του προγράμματος, άρα «πρέπει να υπάρξει και αναγνώριση ότι αυτό το πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αφήνει να εννοηθεί ότι η επόμενη αξιολόγηση θα λήξει σύντομα καθώς οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί και ότι οι ελεγκτές θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η Κομισιόν δεν πρέπει να σχολιάζει πολιτικές εξελίξεις στις χώρες-μέλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα