Αρχικελευστής-«μπουμπούκι» εκβίαζε τους συναδέλφους του για €50

Αρχικελευστής-«μπουμπούκι» του Πολεμικού Ναυτικού είχε φτάσει στο σημείο να απειλεί και να εκβιάζει άλλους συναδέλφους του –κατώτερους στην ιεραρχία– προκειμένου να του καταβάλλουν χρήματα ακόμη και ποσά της τάξεως των 50 ευρώ! Μάλιστα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και συγκεκριμένα το Πενταμελές Ναυτοδικείο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με αναστολή και στη συνέχεια για την πράξη του αυτή αποτάχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό.

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

Θεωρώντας την παραπάνω ποινή της απόταξης άδικη και εξοντωτική, ο αρχικελευστής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να ακυρώσει το σύνολο των αποφάσεων των αρμοδίων αρχών που τον οδήγησαν εκτός του Πολεμικού Ναυτικού. Έχασε, όμως, τη δικαστική μάχη, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφασή του (3674/2014) έκρινε ότι ορθώς ο αρχικελευστής αποτάχθηκε μετά και την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης για την πράξη του εκβιασμού.

Δεν ήταν όμως μόνο η συγκεκριμένη πράξη που βάρυνε τον εν λόγω υπαξιωματικό. Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, είχε κατηγορηθεί και για άλλα βαριά εγκλήματα, ιδιαίτερα μάλιστα απαξιωτικά δεδομένης της ιδιότητάς του, τα οποία «θίγουν τη στρατιωτική τιμή». Συγκεκριμένα, εκτός της πράξης της εκβίασης, σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό και για κλοπή. Ωστόσο, για τις δύο αυτές τελευταίες κατηγορίες είχε κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών από το Πενταμελές Ναυτοδικείο Χανιών.

Αντίθετα, κρίθηκε ένοχος για την πράξη της εκβίασης, αλλά η ποινή που του είχε υποβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την πράξη αυτή μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Απειλές…

Ο βίος και η πολιτεία τού εν λόγω αρχικελευστή καταγράφονται με γλαφυρό τρόπο στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την οποία παρουσιάζει η «Α». Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές:

 «(…)Κρίθηκε ένοχος του ότι ενώ ήταν στρατιωτικός (αρχικελευστής του Π.Ν.) και υπηρετούσε ….., κατά τις πρωινές ώρες της 12.8.2004 απεύθυνε στον κελευστή ….την απειλητική φράση “η προθεσμία για τα χρήματα που σου ζήτησα έληξε, πήγες να μου το παίξεις πονηρός, να ξέρεις ότι εγώ την βάρδια την έχω αλλάξει αλλά αύριο θα μπω μέσα και θα τα πούμε”, με την οποία προκαλώντας του τρόμο και ανησυχία δεδομένου ότι την 4.7.2004 τον είχε απειλήσει ότι “αν δε βρει λεφτά θα βρεθεί σφαγμένος σε κάποιο κανάλι” τον εξανάγκασε παρά τη θέλησή του, να του καταβάλει κατά τις βραδινές ώρες της ίδιας ημερομηνίας, στην είσοδο της λέσχης υπαξιωματικών, το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ, το οποίο ενσωμάτωσε παράνομα στην προσωπική του περιουσία».

Αρχικός διχασμός για την απόταξη

Για την απόταξη του αρχικελευστή από το Πολεμικό Ναυτικό τα αρμόδια όργανα αρχικά διχάστηκαν και ως προς την ουσία της υπόθεσης αλλά και ως προς το τυπικό μέρος, αν είχαν δηλαδή την αρμοδιότητα ή όχι να απομακρύνουν οριστικά από το Πολεμικό Ναυτικό τον εν λόγω αρχικελευστή. Τελικώς, το Δευτεροβάθμιο Ανακριτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του (5-0) αποφάσισε να του επιβάλει τη καταστατική ποινή της απόταξης. Για να ληφθεί όμως η απόφαση αυτή είχε προηγηθεί η παρέμβαση του υπαρχηγού του ΓΕΝ, ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί η γνωμοδότηση του πρωτοβάθμιου ανακριτικού συμβουλίου. Με τη γνωμοδότηση αυτή το συμβούλιο έκρινε ότι δεν μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης, με το σκεπτικό ότι δεν είχε την αρμοδιότητα να επανεξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας της εκβίασης!

Κάνοντας λόγο για αντιφάσεις που καθιστούν –κατά τον ισχυρισμό του– έωλη την απόφαση περί απόταξής του ο υπαξιωματικός προσέφυγε στη συνέχεια στο ΣτΕ, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει για το βασιμότητα των ισχυρισμών του τους ανώτατες δικαστές.

Μεταξύ άλλων, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του είναι αβάσιμοι διότι «το πειθαρχικό όργανο δεσμεύονταν από την αμετάκλητη απόφαση του ποινικού δικαστηρίου ως προς την ύπαρξη των πραγματικών περιστατικών που αποδόθηκαν στον εκκαλούντα». Έτσι, το ΣτΕ επικύρωσε την ποινή της απόταξης και οδήγησε οριστικά τον αρχικελευστή εκτός του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα