ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: Ένα Ταμείο και εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει στο υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, και το οποίο από το μεσημέρι της Τετάρτης (25/11) έχει και την ομόφωνη έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνική Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Πρόκειται για το σχέδιο που από πολλούς εκτιμάται –και όχι άδικα– ότι θα είναι ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος του Μαξίμου, και το οποίο στους βασικούς άξονές του προβλέπει:

-Τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου κύριας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών.

-Την εισαγωγή του θεσμού της Εθνικής Σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος στο ποσοστό δηλαδή που ορίζεται το επίπεδο φτώχειας. Αυτή η σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης, τουτέστιν θα αφορά όλους όσοι συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

-Την ένταξη των επικουρικών συντάξεων είτε στο ΕΤΕΑ ή αλλιώς την ενσωμάτωσή τους στην κύρια σύνταξη.

– Την μετατροπή του ΕΚΑΣ σε Επίδομα Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ώστε να καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός «όλοι θα πάρουν σύνταξη, που θα καλύπτει το όριο της φτώχειας», επεξηγώντας ότι πάνω σε αυτή θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη στη βάση του «αναδιανεμητικού συστήματος καθορισμένων παροχών» και όχι στη βάση «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.

Διάλογος…
Αναφορικά με το θέμα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα να διεξαχθεί ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.

Σύμφωνα, πάντα, με την κυβέρνηση η εισηγούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική που στοχεύει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών.

Επίσης από το Μαξίμου αναδεικνύεται ως σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:
# Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων
# Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

Όπως χαρακτηριστικά λέει η αντιπροεδρία, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών «μέχρι τέλους», παρά την αντίδραση των δανειστών. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να συνεχίζει την ανταλλαγή σεναρίων και στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο με στελέχη του κουαρτέτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα