«Ατζέντα» Μεγάλου για… μεγάλη Πειραιώς

Με τον διπλό στόχο να δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς υπεραξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της, αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει δυναμικά της ασθμαίνουσα για τη ώρα εγχώρια οικονομία, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου ξεδίπλωσε σε αδρές γραμμές πριν από μερικά 24ωρα το… μεγάλο στρατηγικό σχέδιο «Agenda 2020» που έχει χρονικό ορίζοντα την ερχόμενη τριετία.

Αν κάποιες από τις πτυχές του παραπάνω σχεδίου που βάσει των λεγομένων του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος αυτές δεν είναι άλλες από το πλάνο διαχείρισης του «καυτού» ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, καθώς και η στόχευση για υπερδιπλασιασμό των νέων χρηματοδοτήσεων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ξεκινώντας από τους βασικούς στόχους της «Agenda 2020», οι οποίοι είναι οι εξής:

1] Μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα.

2] Δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα.

3] Διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης.

4] Αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των NPLs και NPEs, ο Χρ. Μεγάλου εξήγησε ότι για τα πρώτα ο στόχος είναι η σταδιακή αλλά δραστική συρρίκνωσή τους στα 10,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 και στα 8 δισ. ευρώ το 2020, από τα 23 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα. Για δε τα NPEs ο πήχης της μείωσης έχει τεθεί στα 20,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και κάτω των 20 δισ. ευρώ το 2020, από τα 33,3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρική επιλογή της διοίκησης της Πειραιώς είναι η συρρίκνωση των «κόκκινων» δανείων να επιτευχθεί χωρίς απομείωση κεφαλαίου, στοίχημα που εκτιμάται ότι μπορεί να κερδηθεί με ένα συνδυαστικό τρόπο:

# Διαγραφές δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ που θα μειώσουν το ποσοστό των προβλέψεων και όχι των κεφαλαίων

# Αναδιαρθρώσεις, εισπράξεις και ανακτήσεις ενεχύρων που υπολογίζονται σε 4,5 δις ευρώ.

# Πωλήσεις δανείων (περί τα 2 δισ. ευρώ) που δεν θα αφορούν την πρώτη κατοικία και οι οποίες μπορεί να αυξηθούν αν ευνοήσουν οι συνθήκες στις αγορές.

Ενίσχυση των χρηματοδοτήσεις προς τις ΜμΕ

Ψηλά στις προτεραιότητες της διοίκησης Μεγάλου είναι να ενισχύσει η Τράπεζα Πειραιώς τις χρηματοδοτήσεις της προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πεδίο εξ αντικειμένου προνομιακό για την τράπεζα καθώς από τα 60 δισ. ευρώ που χορηγεί η Πειραιώς τα 18 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια προς ΜμΕ.

Στόχος επομένως είναι η διατήρηση και διεύρυνση της ηγετικής θέσης που έχει η Πειραιώς στο συγκεκριμένο κομμάτι, στόχος o οποίος ποσοτικοπoιείται σε ετήσια παραγωγή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 (από 2 δισ. ευρώ στο 2016). Ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος; Από το 2018 και μετά οι νέες χρηματοδοτήσεις και οι ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων να κινούνται στα 4 δισ. ευρώ!

«Good» και «bad» Πειραιώς

Με τα «κόκκινα» δάνεια σχετίζεται και το πρότζεκτ που ανέλυσε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με τον λειτουργικό/διοικητικό και όχι νομικό –όπως διευκρίνισε– διαχωρισμό της τράπεζας σε «good» και «bad bank». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χρ. Μεγάλου το «καλό» κομμάτι της Πειραιώς θα πάρει για… προίκα τη λιανική, την εμπορική και την επενδυτική τραπεζική, καθώς και τη διαχείριση περιουσίας τρίτων.

Αντίστοιχα στο «κακό» κομμάτι θα περάσουν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, όλες οι διεθνείς δραστηριότητες και όλες οι διακοπτόμενες δραστηριότητες (MIG, συμμετοχές σε εταιρείες όπως το Ερρίκος Ντυνάν, η AVIS κτλ.).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα