Ατζέντα Σάλλα με τα «must» της ανάπτυξης

Σταθερό φορολογικό σύστημα για 10 χρονια, ΚΕΠ επιχειρηματικότητας και δημιουργία «Οικονομικών» Δικαστηρίων προτείνει ο στρατηγικός επενδύτης της Παγκρήτριας Τράπεζας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

Η κατάφαση-διαπίστωση αφορούσε το ζήτημα της ανάπτυξης. Το ερώτημα αφορούσε το «πώς». Όσο για την συνολική απάντηση, αυτή την έδωσε επιγραμματικά αλλά μεστά ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και νυν στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, από την Αρχαία Ολυμπία.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Όλα τα… γριφώδη του προλόγου έλαβαν χώρα σε εκδήλωση που είχε τίτλο «Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;», την οποία συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ηλείας μαζί με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «ΔιαΝΕΟσις». Κεντρικός ομιλητής στο συνεδριακό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο πρόεδρος της «Lyktos Group» ανέπτυξε τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα της ελληνική οικονομίας υπογραμμίζοντας τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί –και θα κερδηθεί– το στοίχημα της αναπτυξιακής πορείας της.

Συγκεκριμένα ο Μ. Σάλλας τόνισε ότι το κυρίαρχο ζήτημα της Ελλάδας είναι πώς θα έχει διεθνή-εξωστρεφή παρουσία με ανταγωνιστικούς όρους στους τομείς που θα επιλέξει να εξειδικευθεί», ρίχνοντας το βάρος της σε τομείς όπως η ποιότητα και η καινοτομία των παραγόμενων προϊόντων-υπηρεσιών, η έρευνα, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η «πράσινη» επιχειρηματικότητα.

Έτσι θα αυξηθεί
η επενδυτική
δραστηριότητα

Σύμφωνα, πάντα, με τον γνωστό τραπεζίτη, για να τεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για μια δεκαετία, να προβλεφθεί μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κατά 3% κάθε χρόνο, έως το 2020, με στόχο –όπως υπογράμμισε– να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα.

Ο στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας σημείωσε, επίσης, ότι αποτελεί αναγκαιότητα το προχώρημα των αποκρατικοποιήσεων και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας για τους επιχειρηματίες. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε για την ίδρυση ΚΕΠ επιχειρηματικότητας.

Έχοντας κάνει νωρίτερα λόγο για τον τουρισμό ως έναν κλάδο στον οποίο θα πρέπει να εξειδικευτεί η Ελλάδα, ο Μ. Σάλλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τόπο που φιλοξένησε το συνέδριο, την Αρχαία Ολυμπία, την οποία χαρακτήρισε ως προνόμιο για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «ένα ιστορικό μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλο παραγωγής διεθνών και ποιοτικών προϊόντων, με βασικά γνωρίσματα την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην στρατηγική ανάπτυξης των λιμανιών, στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία και στους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

«Μεταρρύθμιση
και εκσυγχρονισμός
της Θέμιδας»

Ιδιαίτερο κομμάτι της ομιλίας του ο Μ. Σάλλας το αφιέρωσε στο ζήτημα της Δικαιοσύνης και των κρατικών φορέων, συσχετίζοντάς το με την δημιουργία επενδυτικού-αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Όπως εξήγησε ο τραπεζίτης, οι χρονοβόρες διαδικασίες που σχετίζονται με την εκδίκαση οικονομικών υποθέσεων στα δικαστήρια είναι από τους μεγαλύτερους αντιαναπτυξιακούς παράγοντες.

«Το βιώνουμε τελευταία σε μια σειρά μεγάλων επενδύσεων που καθυστερεί η υλοποίησή τους λόγω νομικών-δικαστικών εκκρεμοτήτων», είπε ο Μ. Σάλλας και συνέχισε: «Θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με τόλμη το ζήτημα αυτό, θεσμοθετώντας άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση αυτής της κατάστασης».   

Η εδραία εκτίμηση του επιχειρηματία είναι πως η δημιουργία «οικονομικών» δικαστηρίων, ο εμπλουτισμός του δικαστικού σώματος με δικαστές που θα έχουν οικονομική παιδεία, η κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων με βαρύνουσα οικονομική σημασία, ακόμη και η ελαχιστοποίηση του χρόνου τελεσιδικίας των υποθέσεων που αφορούν οικονομικές και φορολογικές διαφορές, θα άρουν τις αβεβαιότητες και θα ενθαρρύνουν τις επιλογές επενδυτών και επιχειρηματιών.

«Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης είναι επείγουσα προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό της αναπτυξιακής διαδικασίας», κατέληξε ο τραπεζίτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα