Αυξάνονται τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού

Στην έντυπη έκδοσή της το περασμένο Σάββατο η «Α» φιλοξένησε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την απειλή που υφίσταται η ελληνική κτηνοτροφία από ένα είδος σκνίπας, το «κουλικόιντες», η οποία ευθύνεται για την πρωτοφανή εξάπλωση που έχει λάβει ο καταρροϊκός πυρετός στη χώρα μας.

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα και το Ινστιτούτο ΛΟΙ.ΠΑ.Ν. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε τρία νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, σε μονάδα εκμετάλλευσης προβάτων στην Τοπική Κοινότητα Βήσσανης του δήμου Πωγωνίου.

Από χθες ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σήμερα θα θανατώνονταν 20 ζώα της κτηνοτροφική σ μονάδας στην οποία εντοπίστηκαν τα τρία κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, προσθέτοντας ότι κτηνίατροι άρχισαν ήδη και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Σημειώνεται ότι μία περιοχή ακτίνας 20 χλμ. (σ.σ. περικλείει τον δήμο Πωγωνίου και τμήματα των δήμων Ζίτσας και Κόνιτσας) από την εστία της νόσου χαρακτηρίστηκε ήδη ζώνη ελέγχου και απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ζώων προς άλλες περιοχές. Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι οι αρχές θα είναι πολύ αυστηρές με όσους επιχειρήσουν να μετακινήσουν ζώα χωρίς άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, απευθύνοντας παράλληλα την έκκληση-προειδοποίηση προς όλους τους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν στο ακέραιο τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση της νόσου που πλήττει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα